Egyre több nálunk a disznó

Magyarországon az elmúlt években megállt a sertésállomány csökkenése, s ma már ismét 3,2 millió körüli az állomány - közölte szombaton Derecskén a földművelésügyi miniszter. Fazekas az áfa-csökkentéssel magyarázta az ágazatban korábban 30 százalékos feketegazdaság megszűnését.

Fazekas Sándor a nyolcadik alkalommal megrendezett derecskei disznótor megnyitója után az MTI tudósítójának elmondta: már érzékelhető a sertéshús általános forgalmi adója 5 százalékra csökkentésének fogyasztásnövelő hatása.

A miniszter szerint a korábbi áfa-csökkentés hatásaként az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertéságazatban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság. Az MTI tudósítása szerint ugyanakkor „a kedvező tapasztalatok nyomán csökkenhetett ez év január elsejétől 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb szintre, 5 százalékra a sertés tőkehús általános forgalmi adója is". Komoly gond viszont, hogy az egész európai sertéságazat rendkívüli válságban van az orosz embargó miatt - mutatott rá a tárcavezető.

Fazekas Sándor üdvözölte a Debreceni Egyetemen a héten elkezdődött sertéstelep-vezetői képzést. Fontosnak nevezte a tudást az ágazatban, s - mint mondta - ezt a célt szolgálja az agrár szakképzés is.  

A sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány - tudatta a földművelésügyi tárca közleménye szombaton.

Vitathatatlan, hogy az áfa-csökkentés és más korábbi intézkedések, mint például a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer kiépítése és üzemeltetése hatásár jelentősen visszaesett a sertéságazatban a feketegazdaság, piaci elemzők azonban erős túlzásnak tartják, hogy megszűnt volna.

Megszűnt a sértések papíron történő utaztatásával elkövetett áfa-csalás, de nem szűnt meg a szaporulat egy részének eltitkolása, felnevelése, majd feketevágásra. De még ezzel együtt is nagy lépést tett a kormányzat az agrárium kifehérítése felé. Bár épp a sertés-ágazat kifehérítésének hatására, azok a bűnszervezetek, amelyek korábban a sertéságazatban művelték az iparszerű áfa-csalást, most más termékkörökre kiterjeszteni működésüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.