Egyre több a disznó

Az érintettek körének bővülését kormánybiztosi szinten ismerték el. Még akkor is, ha az eredmények önmagukért beszélnek.

A bevezetett intézkedések hatására mintegy 15-20 százalékkal nőtt a 2013-ra 3 millió alá csökkent sertésszám - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős kormánybiztosa hétfőn a Bács-Kiskun megyei Fülöpjakabon.

Horváth István közölte, pontos adatokat azután tud mondani, miután 2016-ban felmenő rendszerben a tenyészkocáknál bevezetik az egyedi nyilvántartást. Ettől kezdve a kocák tenyésztési adatai követhetőkké válnak, ezzel tovább csökken majd a sertéságazatban a feketegazdaság aránya, amely a becslések szerint 2013-ban 40 százalék körül volt - mondta a kormánybiztos azon az eseményen, amelyen a Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-nek átadták a Kiváló minőségű sertéshús védjegyet. Megfogalmazása szerint a sertéságazatban támogatásokhoz csak az juthat, aki az egyedi nyilvántartás rendszerében is benne van.

Emlékeztetett arra, hogy a feketegazdaság kifehérítése 2014-ben az élősertésnél és félsertésnél az 5 százalékos általános forgalmi adó bevezetésével indult, amelyet 2016. január 1-jén a tőkehúsra is kiterjesztenek. Horváth István hozzátette: ennek alapján 16-18 százalékos árcsökkenésnek kell bekövetkeznie a tőkehúsnál, amelynek a családoknál kell maradnia, ezért komoly ellenőrzéseket fognak bevezetni.

Úgy vélte, az egyedi nyilvántartás és az áfa-csökkentések miatt csak azoknak lesz érdemes gazdálkodni, akik átláthatóan termelnek. Hozzátette: a vágóhidaknak sem lesz érdeke feketén vásárolni, 5 százalékos áfa mellett ugyanis már érdemes mindent átláthatóan végezni.

Elmondta, tudnak olyan, több ezer sertést feketén hízlaló és értékesítő telepekről, amelyeket az említett intézkedések hatására felszámolnak. Kiemelte, nem minden gazdasági szereplő örül annak, hogy tovább akarják fehéríteni a gazdaságot, hiszen több tízmilliárd forint cserél gazdát feketén a sertéságazatban.

Horváth István az ágazat szempontjából kiemelte azt is, hogy a korábbi 6 milliárd forint támogatás 2015-ben 17,5 milliárd forintra, 2016-ban pedig 19 milliárd forintra nő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.