Biztató Mol-számok

Egyre kedvezőbb csoportszintű nyereségadatokat ér el Magyarország legnagyobb cége, a Mol. Most a finomítás hozza a számokat, a kitermelés az alacsony olajár miatt továbbra is szenved.

Az árbevétel folytatódó apadása mellett egyre látványosabb nyereségadatokat tesz közzé a Mol. Miközben az 1122 milliárdos negyedéves csoportszintű árbevétel több mint tizedével alacsonyabb az egy évvel korábbi adatnál, a nemzetközi számviteli szabályok szerint kimutatott nettó nyereség az év harmadik negyedében ismét közelítette a százmilliárd forintot. Noha az üzleti nyereség némi csökkenéssel 80 milliárdra jött ki, az "újrabeszerzési árakkal becsült, tiszta, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti EBITDA-eredmény" (a Mol és a tőzsde is előszeretettel tekinti ezt a legfontosabb nyereségadatnak) minden idők legmagasabb értékére, közel kétszázmilliárd forintra hágott.

Ez a hosszú hónapok óta mélyszántásban járó olajár közepette az iparágban meglepő lehet, de a Mol mindig is a több lábon állás fontosságát hangsúlyozta. Így most is elsősorban az - eredményt néhány éve még lehúzó - finomítás tett bele messze a legtöbbet az össznyereséget gyűjtő kalapba. A sokáig pénzgyárként emlegetett kitermelés pedig az alacsony olajárak miatt továbbra is a depresszió jeleit mutatja.

A Mol-csoport minden korábbi eredményt túlszárnyaló harmadik negyedéves teljesítménye hűen tükrözi a külső környezet kihívásaival szemben ellenálló üzleti modelljük erősségét - közli kommentárjában Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató. Úgy véli, képesek megragadni a finomítás-kereskedelmi környezet által nyújtott lehetőségeket. Kiváló eszközeik és a támogató külső környezet nyomán üzletáguk kimagasló teljesítménye továbbra is minden korábbi várakozást meghalad - írja.

A hatékonyságjavítás mellett bővítik a petrolkémiai és a kiskereskedelemi értékláncot. Az elnök-vezérigazgató büszke arra, hogy a kelet-közép-európai érett mezőik kitermelése az előző évi szinthez képest meghatározó mértékben nőtt. Mindazonáltal nemzetközi növekedési terveik az alacsony olajár-környezetben kihívásokkal teli időszakon mennek keresztül - fogalmaz. Az 1,9 milliárd dollárt meghaladó első kilenc havi eredményt látva még inkább biztosak abban, hogy elérik az idei, 2,2 milliárdos éves EBITDA-célt. Jövőre a külső finomítás-kereskedelmi környezet kis mértékű romlása mellett is cél az erős EBITDA és a kiemelkedő készpénztermelő képességük megőrzése - írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.