Egyre drágább az üdülés

Visszacsúszott a mélyebb régiókba az infláció: júliusban a fogyasztói átlagárak 0,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, azaz átmenetileg ismét dezinflációs folyamat szemtanúi lehetünk, hiszen júniusban az éves árindex még 0,6 százalékos volt.

Az előző havihoz képest az árak nem változtak. Júniusban 0,2 százalékos havi drágulást mutatott ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Legnagyobb mértékben az élvezeti cikkek - szeszes italok, dohányáruk - ára nőtt, és jelentősen drágult az üdülés is. Az üzemanyagok és a háztartási energia olcsóbb lett.

Az adat közel áll a 0,5 százalékot prognosztizáló elemzői várakozásokkal. Előzetesen két, az inflációt lefelé húzó tényezőt emeltek ki, egyfelől az üzemanyagár-esést, ami júliusban felerősödött, másfelől az élelmiszerárak mérséklődését, ami az idén ismét jónak bizonyult termés számlájára írható.

Igaz, az inflációt az idényjellegű élelmiszerek, zöldség-gyümölcs rendesen meg tudják rángatni, ezek rendkívül időjárásfüggő tételeknek számítanak. Az élelmiszereknél a tej és a tejtermékek olcsóbbá válása április óta figyelhető meg, ez szoros összefüggésben van azzal, hogy az Európai Unió áprilistól eltörölte a kvótarendszert, túltermelési válságot kiváltva ezzel.

Elemzők az infláció erősödése mellett szóló tényezőként a forintgyengülést emelték ki, ami az import termékek megdrágulása révén érezteti a hatását. Ez a személyautóknál és más tartós fogyasztási cikkeknél is árfelhajtó erőként jelentkezik.

Mindent egybevetve az árstabilitást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) álláspontja szerint nem fenyegeti veszély, ahogy a három százalékon rögzített középtávú inflációs cél elérését sem. Matolcsyék az idei évre 0,3, jövő évre pedig 2,4 százalékos átlagos pénzromlási ütemet feltételeznek, szemben a kormánnyal, amely az idei lécet 1,8 százalékra, a 2016-osat pedig 1,6 százalékra helyezte. Ami biztosnak látszik, a rezsicsökkentés kifutásával már nem lesz olyan visszahúzó erő, ami gátat szabna az inflációnak.

Szeptembertől az egy évvel korábbi, 5,7 százalékos áramárcsökkentés kedvező hatása is kimúlik, s azt olyan újabb tételekkel, mint az egyes hatósági körben megszabott eljárási díjak csökkentése, nem lehet már pótolni. Decemberre az infláció ár meghaladhatja a 2 százalékot, s jövőre 3 százalék környékén mozog majd az árindex.

Az inflációnak a monetáris politikára sincsen jelenleg befolyása, a márciusban újraélesztett alapkamat-csökkentési sorozattal a múlt hónapban leállt az MNB. Az öt, egyenként 15 bázispontos lépésekben végrehajtott kamatvágási sorozattal az MNB elért lehetőségeinek határához, innen már felfelé visz az út, a kérdés csak az, hogy mikortól.

Ami a KSH által közölt friss számokat illeti, 2014 júliusához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,9 százalékkal emelkedett, ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (15,4 százalék), az étolaj (5,5 százalék) és a tojás (5,4 százalék) ára, csökkent ugyanakkor a cukoré (12,0 százalék), a tejé (8,9 százalék), a sajté (7,9 százalék), valamint a liszté (6,4 százalék).

A szeszes italok, dohányáruk 3,9 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 1,9 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,3 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan egy százalékkal drágultak, miközben a ruházkodási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 8,4 százalékkal esett vissza. A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal mérséklődött.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.