Nem szeretjük a készpénzt

Egyre többször vesszük elő a bankkártyát, de azt egyre kevesebbszer használjuk készpénz felvételre - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból.

Majdnem 10 százalékkal kevesebb alkalommal vettünk ki készpénzt 2013 második felében a megelőző év azonos időszakához képest, ezzel egyidejűleg pedig több mint 15 százalékkal nőtt a kártyás fizetések száma - derül ki az MNB jelentéséből.

A csökkenő készpénzfelvétel azt jelenti, hogy 6,2 millió alkalommal vettünk ki készpénzt a bankautomatákból, ugyan cserébe hatezer forinttal megnöveltük a kivételi összeget (átlag 55 ezer forintot vettek ki egyszerre az automatákból). A készpénzes befizetéseket is kisebb mértékben voltak jellemzőek: az elmúlt félévben 3,6 százalékkal kevesebb, 14,9 millió ilyen jellegű tranzakció volt.

Szívesebben nyúlunk a plasztikokhoz és inkább csak virtuálisan mozgatjuk a pénzt. 2013 második felében 16,2 százalékkal többet használtunk fizetési kártyát, amikkel 166 millió darab vásárlást bonyolítottunk le. Ezzel az egy évvel korábbinál 1,2 milliárd forinttal többet költöttünk a fizetési plasztikokkal.

Egyre több úgynevezett pay pass-os bankkártyát adnak ki a bankok, amik segítségével a bankkártya terminálok egy érintéssel le tudják venni számlánkról a fizetni kívánt összeget. A pay pass kártyák száma 2013 végén megközelítette az 1,8 milliót, az összes kártya közel egyötöde rendelkezik már ezzel a funkcióval. Jelenleg tizenöt bank bocsát ki ilyen bankkártyát.

A boltokban a kártyalehúzók száma 4,6 százalékkal emelkedett fél év alatt. A bankjegykiadó automaták száma 2013 második felében mindössze öt darabbal, 4830 darabra csökkent.

Az utalások száma egyébként nőtt, a tavalyi év második felében majdnem 6 százalékkal 2012 azonos időszakához képest. Ennek megfelelően az átutalt összeg mértéke is nőtt: 15,2 százalékkal, közel 164 ezer forinttal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.