Egymillió fát kap a Pilis

Erdőtelepítéssel enyhíti a tavaly decemberi jégkatasztrófa következményeit a Pilisi Parkerdő Zrt. A társaságot az ásványvízfogyasztók hatvan hektár, a szélsőséges időjárás által megtépázott erdőterület újrafásításához segítették hozzá.

A fagyok beálltáig tartó és tavasszal előreláthatólag folytatódó fatelepítéshez a Pilisi Parkerdő a "Lidl a Pilisért" társadalmi összefogás révén 25 millió forint támogatást kapott. Az egymillió facsemete beszerzését lehetővé tevő összeget a Lidl Magyarország ajánlotta fel: az áruházlánc a június 1. és augusztus 31. között eladott minden egyes palack Saguaro ásványvíz árából egy forintot adományozott a kiültetésre alkalmas fák vásárlására. Az erdőgazdaság ebből a keretből az idén újratelepítésre váró száz hektárnyi területének mintegy hatvan százalékán újíthatja meg az erdőt.

A társadalmi felelősségvállalási programban összegyűjtött támogatást a Lidl Magyarország emlékfa-ültetéssel egybekötött ünnepélyes adományátadó eseményen nyújtotta át a Pilisi Parkerdő illetékeseinek. Csépányi Péter, az erdészeti cég termelési és természetvédelmi főmérnöke arról beszélt: az őszi csemeteültetések a valkói, a visegrádi, a pilisszentkereszti és a szentendrei erdészetek területeit érintik. Ezek mindegyikén kizárólag őshonos fajokat telepítenek.

A pilisi erdőkben azonban marad munka bőven. A tavaly decemberi jégkár a Pilisi Parkerdő 65 ezer hektárnyi területének nagyjából harmadát érintette, kilencezer hektárt súlyosan.

A hónapok óta tartó tereprendezési munkák a végéhez értek, az őszi csemeteültetésekkel elkezdődhetett a sérült erdőterületek megújítása is.

A rendkívüli jégkár jelentős többletterhet rótt a Parkerdőre. Míg évente átlagosan 700 ezer és 1 millió közötti facsemetét ültetnek el a szakemberek, a jégkárok miatt megsemmisült erdőterületeken kétszer ennyi fa ültetésére van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.