Egymilliárdos ingatlanfejlesztésbe kezd Győrben a Leier

Legalább egymilliárd forintos ingatlanfejlesztésbe kezd Győr belvárosában a Leier Immo Kft. - jelentette be csütörtökön, sajtótájékoztatón Mártonné Baj Mária, az osztrák tulajdonú építőipari vállalkozás ügyvezető igazgatója.

A beruházás költségeire vonatkozó kérdés kapcsán úgy nyilatkozott: még nem kapták birtokba az épületet, így nem tudták pontosan felmérni annak állapotát, de a megvásárlásra fordított forrásokkal együtt biztosan egymilliárd forint felett lesz a végösszeg.

Az eseményen elhangzott: a társaság 240 millió forintért vásárolta meg a vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a Leier City Center irodakomplexum közvetlen szomszédságában álló, romos Schlichter-villát.

A jövő év végére műemléki védettségének megfelelően felújítják - bank- vagy cégszékháznak alkalmassá téve - az épületet, amelyet semmiképpen nem kívánnak eladni.

Sági Géza, a korábbi tulajdonos, a városi vagyonkezelő Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen elmondta: korábban 300 millió forintért hirdették meg a háromezer négyzetméteres telken álló, mintegy 250 négyzetméteres, a 19. század végén épült villát, amelyhez mintegy 300 négyzetméternyi melléképület is tartozik.

Miután nem találtak vevőt a házra, több körben tárgyaltak a Leierrel, amely végül 100 millió forintot készpénzben fizet, 140 millióért pedig saját építőanyagait adja, a listaárnál harminc százalékkal olcsóbban - tette hozzá.

Tizenhét milliárd forint feletti forgalommal zárta a tavalyi évet a Leier Hungaria Kft.; ez közel egymilliárd forinttal haladja meg a tervezettet és másfél milliárd forinttal magasabb a 2010. évi adatnál. A társaság korábbi közlése szerint a 2011. évi jó teljesítményben szerepet játszott a forint gyengülése, ez azonban a mérleg másik oldalán is jelentkezik, hiszen megdrágítja a társaság euróban felvett hiteleit.

A Leier cégcsoport - korábbi közlésük szerint - 6 országban van jelen, a tavalyi árbevétele 200 millió euró volt, ebből 84 millió jutott Magyarországra, de ez utóbbi csak az itt előállított és eladott építőanyagokat jelenti. További mintegy 20 millió euró építőanyagot - beton terméket, téglát és cserepet - exportáltak a magyar cégek.

A Leier csoport eddig 230 millió eurót fektetett be Magyarországon, a legutóbbi győri fejlesztés piaca azonban nagyrészt Pozsony környéke lesz - mondta a tulajdonos. Az alkalmazottak száma 1300 fő. A magyar gyártó kapacitás kihasználása jelenleg 60 százalékos, így a csoport érdekelt a lakásépítés fellendítésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.