Egymilliárdos bírságot kapott az irodaszerkartell

Tizenegy irodaszer-forgalmazó cég 2008 és 2011 között felosztotta egymás között a piacot, egy sor közbeszerzésen így jóval a piaci áraknál drágábban adhatták el termékeiket. A Gazdasági Versenyhivatal a vállalkozásokra összesen egymilliárd forint bírságot szabott ki.

Egymilliótól hatszázmillió forintig terjedő bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a papírkartellben részt vevő 11 irodaszer-forgalmazó cégre. Mint azt a GVH – a vállalkozásoknál folytatott rajtaütéseken lefoglalt bizonyítékok alapján – megállapította: hat irodaszer-forgalmazó társaság stratégiai együttműködési megállapodást kötött, majd 2008 és 2011 között a kartellhez csatlakozott cégekkel, összesen tizenegy vállalkozás 19 közbeszerzés esetében együttműködött egymással. A kartell lényege a cégek piaci részesedésének megőrzése, illetve növelése, továbbá az árak felhajtása volt.

A legnagyobb bírságot, 600 millió forintot a jelenleg felszámolás alatt álló Gyár-Ker Kft. kapta, ezt követi 274 milliós büntetéssel a Budapiért Zrt. A Gyárt-Ker esetében szükségintézkedést kezdeményezett a GVH, hogy a bírság megfizetését biztosítsa. Juhász Miklós, a versenyhivatal elnöke elmondta: az ügyben a hivatal rövidesen két büntetőjogi feljelentést tesz, igaz, az utóbbi években öt esetben is így tett a GVH közbeszerzési kartell ügyekben, ám a rendőrség ezeket visszadobta. A büntetőjog esetében ugyanis jóval szigorúbb a bizonyítási teher, a GVH bizonyítékait, következtetéseit a rendőrség nem fogadta el.

Lapunk kérdésére Juhász Miklós elmondta: az ügyben nem merült fel olyan adat, amely a kartellben érintett közbeszerzéseknél a kiírók és a cégek közötti együttműködést mutatna. Ugyanakkor leszögezte: általános tapasztalat, hogy a kiírók mintha nem lennének érdekeltek abban, hogy jelezzék, ha valahol kartell működik. Az irodaszerkartell esetében is tett a GVH lépéseket, így megkeresték önkormányzatok jegyzőit, hivatalait és tájékoztatták a kartellről – mondta el Juhász Miklós.

Az ügy sajátossága, hogy ez volt az első olyan kartell, amelyben díjat fizetett ki a GVH az informátornak, a hivatal tájékoztatása szerint az ügyben kiszabott bírság egy százalékának megfelelő összeget. Juhász Miklós leszögezte:  informátori díjat csak a legsúlyosabb kartellek esetében fizetnek ki, és jellemzően csak az ügyben nélkülözhetetlen, írásos bizonyíték esetén jár, továbbá csak akkor, ha az ügyben GVH-döntés születik. Ez alól az jelenti a kivételt – mint valószínűsíthetően jelen esetben is történt –, amikor az informátor jelzései alapján a bíróság engedélyezi a GVH-nak a házkutatást, és ez eredményre vezet.

Az informátor kiléte titok – szögezték le a GVH-nál. Ugyanakkor a konkrét ügy informátora annyiban balszerencsés, hogy a díj után majd adóznia kell. A versenytörvény egy korábbi módosítása értelmében júliustól már adómentes lesz az informátori díj – mondta el lapunknak Juhász Miklós.

Tevanné Südi Annamária főtitkár és Juhász Miklós elnök a sajtótájékoztatón
gvh
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.