Egymilliárd forinttal száll be a Bankár Holding a Phylaxiába

A Phylaxia 1912. Holding Nyrt. 1 milliárd forintos, zártkörű alaptőke-emelésről döntött. A kibocsátandó új részvények átvételére és az egymilliárd forintos pénzbeli hozzájárulásra a Bankár Holding Zrt. vállalt kötelezettséget. A döntés nyomán a cég tőzsdei kereskedelmének felfüggesztették.

A tőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Phylaxia ötmillió darab, 200 forint névértékű és kibocsátási értékű, a korábban kibocsátott részvényekkel azonos jogokat biztosító törzsrészvényt bocsát ki. A társaság alaptőkéje ezzel 7,4 milliárd forintra emelkedik. A jelenlegi részvényeseknek elővásárlási joguk van a kibocsátandó új részvényekre.

A Phylaxia április 7-én tartott közgyűlése a társaság részvényeinek névértékét 25 forintról 200 forintra módosította. A tőzsdén jelenleg még 25 forintos névértékű részvényekkel kereskednek. A papírok kereskedése a keddi tőzsdenapon szünetelt, tekintettel a társaság igazgatósági ülésére, amelyen a tőkeemelésről, továbbá akvizícióról döntöttek. A Phylaxia részvények árfolyama szerdán 1 forinttal 11 forintra emelkedett.

Az igazgatóság kedden az N-GENE Research Laboratories Inc.-ben történő 750 ezer darab részvény és azonos mennyiségű warrant megszerzéséről, valamint ugyanezen 750 ezer darab részvényre vonatkozó opció alapításáról is határozott, és az erre vonatkozó szerződéseket a társaság kedden megkötötte.

Az akvizíció pénzügyi forrását a Phylaxia az elhatározott tőkeemelés összegéből biztosítja. Azt azonban nem közölte a társaság, hogy milyen mértékű tulajdonrészt szerez. A warrant részvényre vonatkozó, vételi opciót jelentő értékpapír.

Az N-GENE pénzügyi befektetők és magyar kutatók által létrehozott gyógyszeripari-biotechnológiai vállalkozás, amelynek elsődleges célja - saját tulajdonú világszabadalma alapján - originális, a diabétesz (cukorbetegség) bizonyos típusánál használható gyógyszer kifejlesztése.

A hightech molekula-fejlesztés elsősorban azokon a 2-es típusú cukorbetegeken segíthet, akiknek a szervezetében elegendő inzulin termelődik ugyan, ám ez mégsem szabályozza megfelelően a vércukorszintet.

Az N-GENE a közelmúltban fejezte be Magyarországon az originális BGP-15 nevű molekula humán II. fázisú klinikai kipróbálását, beteg embereken is bizonyítva a szer hatékonyságát.

Reális esély van arra, hogy a molekulából 4-5 éven belül nagy hatású gyógyszer lehet, több száz millió dollár világpiaci értékű készítmény keletkezhet önállóan vagy egy multinacionális céggel közös fejlesztésben - tartalmazza a közlemény. 

A Phylaxia igazgatóságának döntésére a tőzsde is reagált: részvényeinek kereskedését szerdán 10 óra 15 perctől 11 óráig felfüggesztették. Egyúttal megnövelték a papírok ajánlati árára vonatkozó limitet is.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható határozat szerint a szerdai tőzsdenapon a Phylaxia-részvényekre vonatkozó vételi és eladási ajánlatokban az ár legfeljebb 50 százalékkal térhet el a bázisártól, ami jelen esetben 10 forint. A tőzsdei szabályzat szerint a szokásos áreltérés 15 százalék.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.