Közel másfélmilliárd eurós rekordbírságot kapott az Intel

Minden eddiginél nagyobb, 1,44 milliárd eurós rekordbüntetést kapott az Intel az Európai Bizottságtól. A Microsofthoz hasonlóan ez a számítástechnikai óriáscég is súlyosan visszaélt a piaci erőfölényével. A cég ezt tagadja és bírósághoz fordul.

Több mint egymilliárd eurós rekordbüntetést szabott ki az Intel ellen az Európai Bizottság, amely csaknem tízévi vizsgálódás után jutott arra következtetésre, hogy az amerikai chipgyártó visszaélt piaci fölényével, s igyekezett kizárni legfőbb versenytársát, az AMD-t a piacról.

Neelie Kroes biztos szerdán fél tizenegykor jelentette be az uniós döntést, amely mértékét illetően vetekszik a Microsoftra kirótt büntetésével. Kroes azt mondta, hogy az Intel 2002-2007 között folytatott illegális tevékenységet, amelynek révén a számítógépgyártókra és a kereskedőkre is nyomást gyakorolt, hogy a komputerekbe az X86-os chipeket ültessék be. Ezzel kárt okozott a fogyasztóknak, akiknek választási lehetőségét korlátozta, Kroes szerint az amerikai cég az innovációt is visszafogta a verseny korlátozása révén.

Az Intel jelenleg a világ mikorprocesszor-gyártásának a 80 százalékát ellenőrzi. Egyetlen riválisa ezen a piacon az AMD, vagyis az Advanced Micro  Devices Inc.

Brüsszel megállapítása szerint az Intel jutalékot adott  az Acer, a Dell, a HP, a Lenovo és a NEC számítógép-gyártónak az  Intel-termékek beépítése fejében, illetve azért is fizetett nekik,  hogy halasszák el az AMD-lapkákkal működő számítógépeik piacra  dobását. Szintén lefizette az Intel 2002 és 2007 között a Media  Saturn Holdingot, Németország legnagyobb elektronikai kereskedőházát  - a MediaMarkt áruházak fenntartóját -, hogy csak Intel-lapkákkal  futó készülékeket tartson raktáron.

Neelie Kroes versenyügyi EU-biztos megfogalmazása szerint az  Intel az európai fogyasztók millióinak okozott kárt a  versenytársaknak a piactól való távol tartásával.
"Nem lehet eltűrni az EU trösztellenes szabályainak ilyen súlyos  és folytatólagos megsértését" - indokolta Kroes a kemény bírságot.

A világon évente mintegy 22 milliárd euró értékben adnak el  számítógéplapkákat, ennek 30 százalékát Európában. Az Intel jogsértő  magatartását a brüsszeli bizottság öt év és három hónap  időintervallumra nézve állapította meg. Felszólította az amerikai  céget, hogy amennyiben még most is folytat jogellenes tevékenységet,  azt haladéktalanul szüntesse be.

Az uniós szabályok szerint a nagy mennyiségre történő  megrendelés esetén a jutalék, illetve árengedmény nem jogellenes  ugyan, de akkor már igen, ha függővé teszik attól, hogy a kereskedő  kevesebbet vagy egyáltalán ne vásároljon a konkurencia termékéből.  Az Intel esetében - állapította meg az Európai Bizottság - ez a  jutalék akkora árengedményt tett lehetővé, hogy az AMD-nek  önköltségi ár alatt kellett volna árulnia saját termékét, ha versenyképes akar maradni.

Az Intel bejelentette, hogy fellebbez az Európai Bizottság  bírságot kiszabó döntése ellen. Paul Otellini elnök-vezérigazgató  szerint a döntés hibás, nem veszi figyelembe a mikroprocesszorok  piacának jellegzetességeit. E piacot - állítja Otellini - a  folyamatos innováció, a termékek növekvő teljesítménye és az árak  csökkenése mellett az erős versenyhelyzet is jellemzi.

"A fogyasztókat semmilyen kár nem érte" - hangsúlyozta Otellini.
Elképzelhető, hogy az Intel fellebbezése nyomán hosszadalmas  eljárás következik, miként ez történt az Európai Bírósághoz forduló  Microsoft esetében is. Igaz, a szoftveróriás ezen végül még többet  bukott, mert a luxembourgi taláros testület sem neki adott igazat, és a bírság a késedelmi kamatokkal is emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.