Egymilliárd euró feletti uniós bírság az E.ON-nak és a GdF Sueznek

A két cég még 1975-ben kötött kartellmegállapodást arról, hogy egymás hazai piacain nem versenyeznek az általuk importált orosz földgázzal. Az Európai Bizottság most lépett.

Összesen több mint  egymilliárd euróra bírságolta az Európai Bizottság az E.ON és a GdF  Suez energiacégeket, mert az uniós versenyszabályokat megszegve,  több évtizedre piacfelosztásban állapodtak meg - jelentette be  Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdai sajtótájékoztatóján,  Brüsszelben.

A time exposure shows an old water tower standing near a gas storage facility of the German Gasag energy company in Berlin January 3, 2006. Germany's largest gas importer E.ON Ruhrgas said on Tuesday its gas supplies from Russia had returned to norma
A time exposure shows an old water tower standing near a gas storage facility of the German Gasag energy company in Berlin January 3, 2006. Germany's largest gas importer E.ON Ruhrgas said on Tuesday its gas supplies from Russia had returned to normal after a drop off on Monday. REUTERS/Arnd Wiegmann

Ez a törvénytelen kartellezés esetében az EU-ban kirótt második legnagyobb pénzbírság, és az első alkalom, hogy az Európai  Bizottság az energiaágazatban büntetett. A mostaninál nagyobb  összegű, összesen 1,38 milliárd eurónyi bírságot Brüsszel csak négy  üveggyártó cégre vetett ki, tavaly.

A két energiacég még 1975-ben abban állapodott meg, hogy egymás  hazai piacain nem ad el importált orosz földgázt, miután közösen  megépítették a Nyugat-Európába orosz gázt szállító MEGAL  gázvezetéket.

Ezzel a bizottság álláspontja szerint megfosztották a német és a  francia fogyasztókat a szolgáltatóválasztás és az olcsóbb ellátás  lehetőségétől.
A kartellezés három évtizeden át tartott, derül ki a bizottság  közleményéből. A testület azt is hozzátette, hogy az E.ON és a GdF  tudatában volt az uniós szabályok megsértésének az EU  energiapiacának a múlt évtized végén elhatározott liberalizálásakor  is.

A két cég egyenként 553 millió eurós bírságot kapott. A GdF Suez már jelezte, hogy pert indít a brüsszeli döntés ellen az Európai Bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.