Egymásra licitálnak a mobilcégek, jöhet a Digi?

Egy kis méretű 1800 megahertzes frekvenciablokkra pályázott a román Digi. A három nagy mobilszolgáltató pályázott minden másra, az állam örömére tolják fel az árakat.

Némi meglepetésre a román Digi is indult a frekvenciapályázaton – értesült iparági forrásokból a Népszabadság. Lapunk információi szerint a pályázaton, amelynek tegnap volt a beadási határideje, egy kisebb, 1800 megahertzes blokkot kívánnak megszerezni.

A cég, amely az internet- a tévé- és a vezetékes telefonszolgáltatásban eddig is komoly versenyzőnek számított viszonylag fapados, ám olcsó szolgáltatásaival, vélhetően mobilinternet-szolgáltatással  egészítheti ki portfólióját, már amennyiben nyernek. A Telekom, a Telenor és a Vodafone is pályázott, minden blokkra van jelentkező, s több blokkért komoly verseny is van, ami árfelhajtó tényező, vagyis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) dörzsölhetik a tenyerüket az illetékesek: minden valószínűség szerint meglesz az a 104 milliárd forint, ami kormányzati elvárás.

A hatóság frekvenciapályázatára keddig kellett beadni a jelentkezéseket. Ez a pályázat már "majdnem árverés": az nyer, aki az adott blokkért a legtöbb pénzt ajánlja, ám az ajánlatok értékelésekor még figyelembe veszik azt is, hogy milyen kötelezettséget vállal a pályázó a szolgáltatás kiépítésére és milyen lefedettség kiépítését garantálja rövid távon.

Jelen esetben olyan sávokért versenyeznek a szolgáltatók, amelyeken mobilinternet-szolgáltatást nyújthatnak, tehát nyilván a vállalt sávszélesség is számít. A 800, 900, 1800 és 2600 megahertzes sávokon már negyedik generációs LTE szolgáltatást is nyújthatnak a cégek.

Jelenleg a leginkább a Telekomnak van szüksége frekvenciákra: a legnagyobb ügyfélbázisú szolgáltatónak nagy frekvenciarészt kell fenntartania a beszédátvitelre, hiszen sok ügyfél lóg a hálózatukon, ezért a 800- és 900-as sávban további blokkokra van szükségük ahhoz, hogy a 3G és 4G mobilinternet-lefedettséget tudják növelni, s a jelek szerint nagyon kell nekik az 1800-as sáv is.

A kiszivárgó információk szerint a legnagyobb, A blokkot viheti a Telekom, a B-t a Telenor, a C-t pedig a Vodafone. Mindháromban van tíz megahertznyi 800-as sáv, illetve egy kisebb blokk 900-as is, a C-ben feleannyi, mint az A-ban és a B-ben. A jelenlegi állás szerint a C ára még mehet fel, mert azért a Telenor és a Vodafone is harcba szállt.

Ez utóbbiból a Telenornak van jelenleg a legtöbb, mert egy évekkel ezelőtti pályázaton jól bevásároltak: már ma is erre alapozzák a Hipernetnek hívott szélessávú hálózatukat, amelyben igen sok helyen elérhető a nagysebességű LTE/4G szolgáltatás.

Információink szerint a Telekom két nagyobb 800-as blokkra (az A és B jelűekre), valamint mindhárom kisebb 1800-as frekvenciára (D, E, F) pályázott, míg a Vodafone a C jelű 800-asra és mindhárom (D, E, F) 1800-asra pályázott. A Telenor két 800-as blokkra (B, C) pályázott.

A norvég cég pályázhatott volna többre is, hogy kiválthassák a meglévő 1800-as blokkjaikat, amelyen kissé energiaigényesebb, ezért valamivel drágább a szélessávú mobilnet terjesztése, de alighanem kiszámolták: ilyen drága frekvenciaárak mellett jobban megéri az energia-többletköltség. Mindenesetre, a 800-ból megpróbálnak bevásárolni, hogy a lefedettséget biztosítani tudják. (A mobil technológiában ugyanis a 800-as és a 900-as frekvenciák a szélessávú lefedettséget, míg a magsabb sávok, így az 1800 és a 2600-as blokkok a kapacitás növelésére szolgálnak.)

A Digi az F jelű 1800-as sávra pályázott, amely egy öt megahertzes duplex sáv, a szakértők szerint nem akkora, hogy beszédet és mobilnetet nyújthassanak rajta egyszerre, még akkor sem, ha a szolgáltatást csak azokban a városokban indítják el, ahol a Digi vezetékes hálózattal jelen van. A Teszári Zoltán erdélyi magyar üzletember tulajdonában álló Digi televízió-, internet- és vezetékes telefon szolgáltatást nyújt. Az NMHH  adatai szerint 23 százalékos piaci részesedéssel a harmadik legnagyobb TV-szolgáltató. A kábeltévés piacon 19,4, a műholdas szegmensben 31,2 százalék a részesedése. A cég nem először próbál meg frekvenciát szerezni. Az előző tenderre is bejelentkeztek, amelyen az állami mobilcég nyert, s amelynek a végeredményét később megsemmisítette a bíróság, de már az első körben, formai okokra hivatkozva kizárták őket.

Ezért egyöntetűen arra gondolnak az iparági emberek, hogy a Digi nyilvánosságot nem éppen kedvelő vezetői a mobilnetben látnak fantáziát. Most is van mobilnet-szolgáltatásuk, az egyik mobilcég szolgáltatását adják ügyfeleiknek saját márkás szolgáltatásként, de ebben a konstrukcióban nem tudnak olcsóbbak lenni, márpedig az ő stratégiájuk egyszerű: árban mennek a versenytársak alá, fapados szolgáltatás mellett.

Meglepetés, hogy sem az állami MVM Net, sem pedig a UPC nem adott be ajánlatot, annak ellenére, hogy a pályázati csomagokat megvették, s minden konzultáción részt vettek a cégek képviselői. Eredetileg a 26 gigahertzes sávokra pályázhattak volna, erre volt is szándékuk, de végül nem adtak be ajánlatot. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.