Egymás után minősítik le az OTP-t az elemzőházak

A Concorde, az UBS és a VTB Capital is lerontotta az OTP részvényeire vonatkozó ajánlását. A kormány bejelentései rosszul hatottak a bankra.

A Concorde szerint a kormány tegnapi bejelentése egyértelműen negatívan hat az OTP-re, a bankadó hatásával szemben a tranzakciós illeték negatív hatását azonban nem könnyű megbecsülni. Összességében azonban 18,5 milliárd forinttal csökkentették jövő évi eredményvárakozásukat, az OTP-részvényekre vonatkozó 2012 év végi célárat 4600 forintról 4350 forintra csökkentették – írta a Portfolio. hu.

A bankadóval kapcsolatban megemlítették, hogy kérdéses, hogy vajon tényleg csak egy évvel kerül-e elhalasztásra a bankadó csökkentése. Tekintve, hogy 2014 választási év, nehéz elképzelni, hogy egy ilyen évben a kormányzat elengedne 72 milliárd forint különadót a bankszektornak, írja a Concorde.

Az elemés szerint a kormánynak valószínűleg nem áll szándékában megállapodni az IMF-fel. A bankok további ilyen mértékű adóztatása egy olyan gazdaságpolitikai elem, amelyet a Nemzetközi Valutaalap – legalábbis eddigi nyilatkozatai alapján – nem támogat. 

UBS: a korábbi 4800 forintról 4500 forintra csökkentette az OTP-részvényekre vonatkozó célárát a svájci elemzőház, ajánlásuk a korábbi vétel után már csak tartás. A magyar bank kilátásai nem túl rózsásak a hazai piacon, hiszen a bankok hitelállománya csökken és a hitelportfóliók minősége tovább romlik. Ezen a helyzeten tovább rontanak a devizahitelezéssel kapcsolatos problémák és a vártnál tovább a rendszerben maradó bankadó is. A kormány tegnapi bejelentéseinek hatására a UBS 9 százalékkal csökkentette a 2013-as profitvárakozását. 

A VTB Capital szerint a magyar kormány tegnapi bejelentése egyértelműen negatívan hat az OTP eredményességére, a bankadó és a pénzügyi tranzakciós illeték összesen 44,4 milliárd forintos negatív hatással jár, emiatt az elemzőház 8,3, illetve 6,6 százalékkal csökkentette a 2013-as, illetve 2014-es EPS-várakozását. A korábbi vételi ajánlást tartásra rontották, az OTP-re vonatkozó célár viszont 4700 forint maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.