Egyiptom továbbra sem ajánlott

Egyes utazásszervezők abban bíztak, megszűnhet a rendkívüli állapot Egyiptomban. Nekik és utasaiknak is csalódniuk kellett azonban.

Csalódniuk kell az Egyiptomba tartó turistáknak: továbbra sem ajánlott elutazniuk. A Nol információja szerint Magyarországi utazási irodák több Egyiptomba készülő utassal azt közölölték korábban, szeptember 22-től ismét elindítják egyiptomi utazásaikat. Az utazásszervezők eredetileg arra számítottak, hogy szeptember 22-én az egyiptomi hatóságok feloldják a rendkívüli állapotot, aminek hatására az európai országok, köztük Magyarország is, megszüntetik az Egyiptomot érintő utazási korlátozásokat.

Csütörtökön azonban a kairói kormány bejelentette: további két hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot. 

A külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri az egyiptomi helyzetet, és haladéktalanul változat az utazási tanácsokon, amennyiben az indokolttá válik. Ez azonban előre nem osztja meg a sajtóval - tudatta a tárca lapunkkal azzal kapcsolatban, hogy a külügy honlapján Egyiptommal kapcsolatban jelenleg ez olvasható: A Külügyminisztérium az ország teljes területét az utazásra nem javasolt országok és térségek biztonsági kategóriába sorolja”.

A biztonsági helyzet érdemi javulásáig egyelőre nem javasolja az utazást egész Egyiptomba. A közleményt szeptember elején frissítették utoljára. Bár hozzáteszik, hogy a Vörös-tengeri védett üdülőkomplexumokban egyelőre viszonylagos nyugalom van, de ide sem javasolják az utazást. 

A budapesti egyiptomi nagykövet szeptember elején sürgette, hogy Magyarország - több európai ország példáját követve - oldja fel az utazási figyelmeztetéseket. A levélben Németországra és Nagy-Britanniára hivatkozott: ám a német külügy honlapja továbbra is a nem javasolt uticélok között emlegeti Egyiptomot, a britek pedig csak az üdülőterületeket tartják biztonsági szempontból alkalmasnak a turisták fogadására. E tekintetben nincs európai uniós direktíva, bár a tagállamok egyeztetnek egymással, mindenki maga hozza meg a szükséges döntést.

Murszi ellen tüntető egyiptomi búvár Sharm el-Sheikh partjainál - a politika a vendégeket is távol tartja
An Egyptian diver holds a sign and an Egyptian flag during a protest against Egyptian President Mohamed Mursi underwater in Colored Canyon in Sharm el-Sheikh, about 465 km (289 miles) southeast from the capital Cairo, June 28, 2013. Egypt's leading religious authority warned of "civil war" on Friday and called for calm after a member of the ruling Muslim Brotherhood was killed ahead of mass rallies aimed at forcing the president to quit. REUTERS/Stringer (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.