Egyiptom tette tönkre a Best Reisent

Az egyiptomi események miatt az egyiptomi befektetőnek is elment a kedve attól, hogy beszálljon az utazási irodába, ezért kellett leállniuk - mondta Zám Tibor, a Best Reisen Utazási Iroda Kft. ügyvezetője az M1 esti Híradójában szombaton.

Zám Tibor jelezte: az utolsó pillanatig tárgyaltak egy egyiptomi befektetővel, ezért nem jelezték korábban, hogy gondban vannak. Az ügyvezető a Híradónak azt mondta: "még a héten is itt voltak a szakembereik, akik átnézték az üzleti könyveinket, kimutatásokat, minden egyebet, itt egyetlen probléma volt, hogy a befektető maga is egyiptomi. Az utolsó két nap egyiptomi történései pedig olyanok voltak, hogy őket is eltántorították egy befektetéstől".

A Best Reisen pénteken jelentette be, hogy felfüggesztette utazási tevékenységét. A cég azzal indokolta a lépést, hogy a magyar utazási piacot öt éve sújtó válság rendkívüli módon visszavetette az iparágat, így a Best Reisent is.

Pénteken kiadott közleményük szerint az utazási irodának különösen nagy veszteségei keletkeztek az egyiptomi és tunéziai utazások terén, mivel 2011 januárja óta politikai válság sújtotta a két észak-afrikai desztinációt, amelyek tradicionálisan a legerősebb, forgalmuk többségét adó úti céljaik voltak.

A szűkülő piac, a csökkenő fizetőképes kereslet, a kiélezett konkurenciaharc és a folyamatos árháború nem teszi lehetővé a gazdaságos működést. A folyamatos működés pénzügyi feltételei már nem biztosíthatóak - írta a Best Reisen.

Közben az egyiptomi charterjáratokat is üzemeltető Travel Service Kft. folyamatosan kapcsolatban van azokkal az utazási irodákkal, amelyekkel közösen utaztat Egyiptomba, és értesülései szerint az irodák még nem döntöttek arról, elindítják-e járataikat az észak-afrikai országba.

A Külügyminisztérium szombaton jelentette be: már Egyiptom üdülőhelyeire sem javasolja az utazást a magyar állampolgároknak a biztonsági helyzet érdemi javulásáig. Ezzel egész Egyiptom felkerült a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt területek listájára. Csizmadia Szilárd, a charterjáratot üzemeltető Travel Service Kft. képviselője elmondta: a velük szerződésben lévő, és közösen Egyiptomba utaztató irodák jelenleg mérlegelik a helyzetet, és a Külügyminisztérium ajánlását figyelembe véve döntenek majd arról, utasokkal indítják-e el következő járataikat Egyiptomba. Jelezte: folyamatosan kapcsolatban vannak a partnerirodákkal, várják a fejleményeket.

Ha az irodák úgy döntenek, hogy nem utaztatnak ki, a repülőgépek hazahozzák a már kinn nyaraló ügyfeleiket - mondta. Csizmadia Szilárd jelezte: Egyiptomban jelenleg a Best Reisennel és a Sun&Fun utazási irodával közösen vannak utasaik. Ugyanakkor amíg hivatalos, írásbeli értesítést nem kapnak partnereiktől arról, hogy nem utaztatnak ki több ügyfelet Egyiptomba, ők a szerződést betartva arra készülnek, hogy kiviszik az embereket. Jelezte, hogy következő gépük vasárnap délelőtt 9:10-kor indul Hurghadába a Sun&Fun szervezésében.

A Sun&Fun utazási iroda ügyvezetője, Tolga Deniz Sariyüce elmondta, hogy jelenleg 220 utasuk tartózkodik Egyiptomban, Hurgahadában, őket vasárnap hazahozzák, az utasok értesítését már megkezdték. Azon utasaikat, akik már befizették egyiptomi útjukat, arról értesítik, hogy az út elmarad, és más utakat ajánlanak fel nekik,- például Görög-, illetve Törökországba. Aki ezzel nem kíván élni, visszakapja befizetett pénzét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.