Egyeztetve emelték áraikat a győri autósiskolák

14 győri autósiskola egyeztetve emelte tarifáit 20 ezer forinttal, ezért összesen 20 millió forint bírságot kell fizetniük - döntött a versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az ATI Autóközlekedési Tanintézet Kft., a "Bilux" Győr-Moson-Sopron Megyei Gépjárművezető Kft., a Horváth Tanoda Oktató és Vizsgaközpont Kft., a Mazsola Autós Tanoda Szolgáltató Bt., a "New Easy Rider" Autósiskola Járművezető-képző Kft., a Panda Autósiskola, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., a Qualität Gépjárművezető-képző Kft. és több egyéni vállalkozó megállapodtak a „B" kategóriás járművezetők győri képzésére vonatkozó tanfolyami díjak megemeléséről.

A GVH hét vállalkozással és nyolc egyéni vállalkozóval szemben mintegy 20 millió  bírságot szabott ki. A versenyhivatal megállapította, hogy az autóiskolák és az egyéni vállalkozók 2012. április 5-ei találkozóján versenykorlátozó céllal megállapodtak a képzési díjak megemeléséről.

A vizsgálat folyamán a GVH két e-mailt foglalt le. A legnagyobb győri autósiskola ügyvezetője által küldött e-mail arról tájékoztatta kórházban lévő kollégáját, hogy összehívta a győri autósiskolák vezetőit annak érdekében, hogy a személygépkocsivezetői jogosítványok megszerzését célzó képzések tanfolyami díjait megemeljék.

Az e-mail tartalma alapján egyértelmű, hogy a 2012. április 5-i összejövetel témája az egységes mértékű áremelés volt. Az ügyvezető másnap küldött e-mailje a megbeszélés sikeréről számolt be. Az autóiskolák és az egyéni vállalkozók a "Bilux" Győr-Moson-Sopron Megyei Gépjárművezető Kft. kezdeményezésére két lépésben összesen 20 ezer forinttal kívánták megemelni a „B" kategóriás tanfolyami díjakat. A díjemelés májusban és novemberben következett be külön-külön, megközelítőleg 10 ezer forintos mértékben.

Az eljárás alá vont vállalkozások fenti magatartásukkal megsértették a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmát, így a GVH összesen 19.4 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki. Ennek folytán az ATI Autóközlekedési Tanintézet Kft. 430 ezer, a Bilux Kft. 9,1 millió, Göbölös Gábor egyéni vállalkozó 650 ezer, a Horváth Tanoda Oktató és Vizsgaközpont Kft. 725 ezer, Koczka József egyéni vállalkozó 85 ezer, Kránitz Csaba egyéni vállalkozó 285 ezer, a Mazsola Autós Tanoda Bt. 430 ezer, a "New Easy Rider" Kft. 1,45 millió, a Panda Bt. 200 ezer, a Qualität Gépjárművezető-képző Kft. 2,18 millió, Roncz József egyéni vállalkozó 390 ezer, Schreiner Zsolt egyéni vállalkozó 285 ezer, Stern László egyéni vállalkozó 135 ezer, Szabó Károly egyéni vállalkozó 835 ezer, Szücs József egyéni vállalkozó pedig 2,23 millió forint bírságot tartozik fizetni.

A GVH a kiszabott bírság alapösszegéül a 2012. évi „B" kategóriás járművezetők képzéséből befolyt tanfolyami díjak nettó összegét vette figyelembe, majd súlyosító és enyhítő körülményeket értékelt.

A Versenytanács – többek között – figyelembe vette, hogy a versenytársak közötti árrögzítés az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül, az eljárás alá vontak együttes piaci részesedése rendkívül magas és a megállapodást a felek végrehajtották.

A GVH az érintettek 2011. január 1. és 2012. április 4. közötti időszakban tanúsított magatartása, a Győrön kívüli képzések, valamint a „B" kategórián kívüli járművezetői és egyéb tanfolyamok kapcsán megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.