Egyezkedik a kormány az adóparadicsomokkal

Az egyik offshore szigetnek tartott állammal szeptemberben írt alá Magyarország adóügyi információcserére vonatkozó megállapodást, amit hamarosan további egyezmények követhetnek - írta a Magyar Nemzet szombati száma.

Egyre szűkül a lehetősége annak, hogy a hazai adóhatóság elől eltitkolt jövedelmek áramolhassanak külföldi adóparadicsomokba, miután a kormány olyan egyezmények megkötésére törekszik, amelyek nyomán mélyrehatóbb információkhoz juthat honfitársaink külföldi pénzügyeiről.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: az első, államközi adóügyi információcseréről szóló egyezményt szeptember 11-én írta alá hazánk a Franciaország és Nagy-Britannia között fekvő Guernsey-vel. – Az ilyen jellegű megállapodások arra adnak lehetőséget, hogy konkrét adóügyhöz kapcsolódóan, kérésre az adóhatóság információhoz jusson – mondta Pankucsi Zoltán.

A helyettes államtitkár hozzátette: Magyarországnak számos további állammal van felhatalmazása tárgyalások folytatására adóügyi információcseréről. A következő egyezményt Jersey-vel köti meg a kormány, miközben Andorra, Argentína, Barbados, Bermuda, a Brit Virgin-szigetek, Gibraltár, a Man-sziget döntéshozóival is tárgyal a kabinet. Pankucsi szerint hosszú, többfordulós egyeztetések előzik meg egy-egy ilyen egyezmény megkötését, amit jól példáz Guernsey esete is, amellyel két évvel ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások.

A megkötött egyezmény fő célja a megkeresésre történő adóügyi információcsere szabályozása a kétoldalú kapcsolatokban. A szerződő felek illetékes hatóságaikon keresztül adóügyi – köztük banki információk – cseréje révén segítséget nyújtanak egymásnak az adózási szabályaik végrehajtásában és érvényesítésében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.