Egyesület van, téli gumiból pedig hiány lesz

Fekete, kerek, nem nagy, de nagy jelentőségű és fontos biztonsági alkatrésze az autónak, ráadásul vagyontárgyunk mellett a környezetet is védi, ha csendesebb és takarékosabb.

Ötven márkát tömörítő hét hazai tagvállalat (Bridgestone, Continental, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli, Vredestein) megalakította a magyarországi telephellyel rendelkező gyártókat és nagykereskedőket tömörítő Magyar Gumiabroncs Szövetséget (HTA). A tagok közül három működtet gumiabroncsgyárat - Bridgestone (Tatabánya), Hankook (Rácalmás), Michelin (Budapest és Nyíregyháza)-  a Continentalnak pedig autóipari alkatrész üzeme van.

Az iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon több mint 10 ezer, és a kereskedői hálózatban további 15 ezer embert foglalkoztatnak. Elkészült a kormányzatnak címzett első HTA lobbi levél, mely a hulladékgazdálkodási törvénnyel és a termékdíjjal kapcsolatos.

A gumiabroncs iparág belföldi értékesítésének és exportjának teljesítménye 2010-ben 230 milliárd forint, és ahogy a HTA soros elnöke Urbán Péter elmondta az előző évekhez hasonlóan idén is növekedésre számítanak. Ez a forgalomnövekedés mellett a két fő alapanyag, a kőolaj és a kaucsuk drágulásából adódód árnövekedésnek is köszönhető.

A téli gumi hiánnyal kapcsolatban Urbán elmondta, hogy minden gyártó a nyár végén biztosította a megfelelő téli gumi mennyiséget, ám magas euró árfolyam miatt a nagykereskedők külföldön értékesítették a magyar piacra szánt mennyiség egy részét. A magyar piacon évente 2,5 millió abroncs kel el, ennek fele téli gumi, melyet a hazai autósok 40 százaléka használ.

Mint arról már korábban beszámoltunk a globális keresletnövekedés miatt magasabb árakkal és hiánnyal számolhatnak azok a magyar autósok, akik az első hóig várnak a téli gumi vásárlással.

Ennek magyarázata, hogy új vevők jelentkeztek az európai abroncspiacon: a tavalyi hóhelyzet és közlekedési káosz miatt brit autósok százezrei először vesznek téli gumit kocsijukra. A piaci igényeket növekvő kapacitásokkal sem tudják kielégíteni a gyártók, mert Nagy Britanniában, Olaszországban és a Benelux államokban 30 százalékkal megnőtt a kereslet a téli gumik iránt. A dinamikusan fejlődő új-autópiac miatt egyre több téli gumi fogy Indiában és Kínában is. Forgalomnövekedés várható Romániában is, ahol november elsejétől az autók csak téli gumival közlekedhetnek. A bukaresti Új Magyar Szó információja szerint a téliesítés elmulasztása kockázatos: 2500 (mintegy 590 euró) és 4000 lej (950 euró) között büntethető az, aki a havas úton nyári gumikkal balesetet, fennakadást okoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.