Egyesülésről tárgyal a British Airways és a Qantas

Jelentősen erősödött a British Airways részvényeinek ára arra hírre, hogy a vállalat ausztrál konkurensével, a Qantas légitársasággal az egyesülésről tárgyal.

Egyesülésről tárgyal a British Airways és az ausztrál Qantas légitársaság. A hírre, amelyet a BA kedden erősített meg a Londoni Értéktőzsdén (LSE), meredeken emelkedni kezdett a legnagyobb brit légitársaság részvénye. A két cég közlekedteti a járatok zömét a London és Ausztrália közötti igen nagy forgalmú útvonalon.
A BA szűkszavú keddi londoni tőzsdei közleménye szerint a brit  cég "a legutóbbi médiatalálgatásokra válaszul" megerősíti, hogy  "tanulmányozza" az egyesülés lehetőségét a Qantas légitársasággal – írta az MTI.

A British Airways ugyanakkor sietett hozzátenni: nincs garancia arra, hogy bármilyen tranzakció létrejön. A piac ennek ellenére kedvezően fogadta a hírt. A BA részvénye kedd délután 15,80 pennys, 11,3 százalékos nyereséggel 15,55 fonton járt a Londoni Értéktőzsdén, amelynek irányadó árfolyamindexe ugyanakkor nem egészen 0,7 százalékos pluszban volt.

A Qantas komoly útvonalhálózatot tart fenn Ausztrálián belül, illetve az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A BA hálózata az egész világra kiterjed, de a brit cég különösen erős pozícióban van a világ legforgalmasabb hosszú távú útvonalán, a London és Észak-Amerika közötti transzatlanti piacon. A British Airways a oneworld statisztikái szerint 78 ország 185 repülőterére, a Qantas 16 ország 77 célállomására közlekedtet járatokat. A BA gépeken tavaly 37 millióan, a Qantas járatain 29 millióan utaztak.

A British Airwaysnek korábban már volt 25 százalékos részesedése a Qantasban, ezt azonban évekkel ezelőtt eladta. Az ausztrál törvények jelenleg nem engedik 25 százaléknál nagyobb részesedés egyéni külföldi birtoklását a nemzeti légitársaságban, de a canberrai kormány már jelezte, hogy kész enyhíteni ezt a korlátozást. A BA ezzel egy időben folytatja tárgyalásait egy háromoldalú  partneri viszony kialakításáról a oneworld szövetség két másik tagjával, a spanyol Iberiával és az American Airlines  légitársasággal is. A British Airways és az Iberia az elképzelések szerint egyesülne, és ehhez csatlakozna külső partnerként az American. Willie Walsh, a BA vezérigazgatója régóta hangoztatja, hogy a  jelenlegi kiélezett piaci helyzetben elkerülhetetlen a légiforgalmi cégek konszolidációja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.