A végtörlesztők rohamára vár a lakáspiac

Ingatlanpiaci szakértők szerint év vége körül csökkenhetnek a lakásárak, ami egyszersmind a kereslet élénkülését hozhatja.

Egy budai ingatlanközvetítő kirakata idén októberben
Móricz Simon 2011.10.19. Digitális 2011. október 19. Budai ingatlanközvetítő iroda hirdetései. Fotó: Móricz Simon

Egyelőre kivárásra játszanak az ingatlantulajdonosok a lakáspiacon – derül ki a Duna House értékeléséből. Korábban, a végtörlesztés lehetőségének bevezetése idején kormányzati oldalról úgy vélték, hogy akár 200-300 ezer eladósodott lakástulajdonos is élhet a lehetőséggel, ami az ingatlanpiacot is megmozdíthatja.

A lapunk által megszólaltatott ingatlanpiaci elemzők úgy vélték: az év végén–jövő év elején kimozdulhat az ingatlanpiac az évek óta tartó pangásból. Az eladók ugyanis a végtörlesztés fixált árfolyama, illetve a tényleges piaci árfolyamok közötti rést kihasználva 5-10 százalékkal is engedhetnek az árakból.

Nos, egyelőre ennek vajmi kevés nyoma van. A Duna House-nál úgy látják, hogy októberben nem volt változás a lakás-eladások számában szeptemberhez képest. A cég ezt azzal magyarázza, hogy a vevők az újévet várják, s vele az új szocpol-támogatást, illetve az államilag támogatott forint alapú hitelt. Az eladók abban bizakodnak, hogy a kormány az utóbbi időben többször is jelezte: további lépésekre készül a devizahitelesek megsegítésére.

Az Otthon Centrum vezető elemzője, Déry Attila lapunknak elmondta: érzékelték, hogy októberben megnőtt az érdeklődés. Több, ilyen okra visszavezethető lakáseladást is kötöttek náluk.

Déry Attila szerint tartható lesz a korábban jósolt 5-10 százalékos árcsökkenés. A bankok által nyújtott forint alapú hitelek magas THM-je is az ingatlan eladására serkenti az eladókat, akiknek a jelenlegi magas euróárfolyam miatt még több lavírozási lehetősége lesz a korábban 250 forinton fixált eurószinthez képest.

Mindkét elemző becslésének alapja a piaci árfolyamok és a végtörlesztési árfolyam közötti 20-25 százalékos különbség. A fennálló tőketartozásra vetítve kitűnik, hogy az eladók elvileg 5-10 százalék között tudnak engedni a lakásárból.

Ugyanakkor ez becslés. A későbbi, tényleges piaci árakat nagyban befolyásolhatja, hogy a kormány pontosan milyen további lépésekben gondolkodik. Kérdés, kitolják-e a devizahitelek futamidejét, avagy más olyan döntést hoznak-e, amely esetleg visszafoghatja a lakáseladási szándékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.