Nem tudni, került-e hozzánk mérgező cseh ital

A cseh hatóságok szerint hét ottani szeszesital-márka utánzataiba kerülhetett bele a halált okozó metil-alkohol. A magyar élelmiszerlánc-ellenőrzési hivatal szerint nem bizonyított, hogy Magyarországra is került volna a termékekből. Mindenesetre a gyanús áruk bejelentését és kivonását kérik nálunk is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) arra kéri a kiskereskedőket, hogy amíg nem tisztázódik, pontosan mely alkoholtermékekbe kerülhetett a mérgező metil-alkohol Csehországban, ne forgalmazzanak egyes, onnan származó italmárkákat.

A cseh hatóságok a napokban tájékoztatták az EU-tagországokat, hogy ismeretlen eredetű, mérgező metil-alkoholt tartalmazó szeszesitalok kerültek kereskedelmi forgalomba. A metil-alkohollal hamisított szeszesitalok már több halálesetet és megbetegedést is okoztak Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

A cseh egészségügyi minisztérium honlapja szerint az ottani hatóság a Lašský Tuzemák, Tuzemák, a Svestkovká Vodka, a Vodka Lunar, a Hánácká Vodka, a Meruňka és az Albánská borovička italmárkák hamisított utánzatairól véli úgy, hogy kerülhetett beléjük a méregből.

A NÉBIH szerint továbbra sincs arra utaló információ, hogy Magyarországra is került a mérgező szeszes italokból. Azonban a forgalmazók – a kockázat ismeretében – fokozott felelősséggel tartoznak a fogyasztók felé az érintett termékek forgalmazása során, különös tekintettel a Csehországból származó szeszes italok esetében – hangsúlyozza a hivatal közleménye.

Mivel egyelőre tisztázatlan, pontosan honnan és hogyan került a méreg a szeszipari termékekbe, illetve nem lehet nyomon követni, mely termékekbe juthatott a metil-alkoholból, így a NÉBIH arra kéri a kereskedőket, hogy egyelőre minden érintett terméket vonjanak ki a forgalomból.

 A NÉBIH arra is felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy a cseh egészségügyi minisztérium által közzétett listán szereplő termékeket jelentsék be a NÉBIH-hez az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen, vagy az "ANÉBIH" betűsornak megfelelő 06-80/263-244-es zöldszámon. Ugyanezen a számon várják az esetleges gyanús termékekre vonatkozó lakossági bejelentéseket is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.