Egyelőre nem törlik az alapdíjat

A kormány mostantól minden, a mérőórához kapcsolódó költséget a szolgáltatókra terhel. A korábban felvetett kérdésekben – így az alapdíj jelentős csökkentése avagy eltörlése tárgyában – pedig további vizsgálatokat rendel el.

A kormány további vizsgálatokat rendel el a rezsiszámlákba épített alapdíjak kivizsgálására; ez ügyben fogyasztóvédelmi intézkedések várhatók – közölte Németh Szilárd parlamenti képviselő, fideszes rezsibiztos a kabinet döntéseiről az ülés közben Giró-Szász András szóvivővel együtt tartott sajtótájékoztatóján. Két napja Rogán Antal frakcióvezető bejelentette: a kormánytól a közműdíjakban lévő alapdíjak jelentős csökkentését vagy eltörlését kérik. Szavai szerint a rezsifórumokon az emberek főleg erre, valamint a mérőkhöz kapcsolódó költségekre, a hálózatfejlesztési hozzájárulásokra és arra panaszkodtak, hogy a gázóra köbméterben mér, a számlát mégis Megajoule-ban kapják.

Az elmúlt napok során azzal kapcsolatban is szigorú intézkedéseket helyeztek kilátásba, hogy az Elmű-ÉMÁSZ a szokásosnál korábban tartja közgyűlését, amit akként értelmeznek, hogy a cég német tulajdonosai még a választások előtt osztalékot szeretnének kivonni a cégből.

A tájékoztatón ugyanakkor a frakcióvezető által kért, illetve beharangozott intézkedések kapcsán egy konkrétum hangzott el. Eszerint a kormány arról döntött, hogy mostantól a mérőórákhoz kapcsolódó "összes költséget" a szolgáltató fizeti. Noha az előadók kérdésünkre nem kívánták ezt pontosítani, nagy valószínűséggel a bekapcsolási és cseredíjról van szó. A tájékoztatón ugyanakkor – a többi felvetett problémához hasonlóan – a kikapcsolási díjak avagy a hálózatfejlesztési hozzájárulás kapcsán is az hangzott el, hogy a kormány további vizsgálatokat indít. Így ez igaz az alapdíjak kérdésére éppúgy, mint az Elmű-ÉMÁSZ-nak tulajdonított tervekre. Ebbe a sorba illeszkedik az a bejelentés is, miszerint a most már nem 51, hanem 100 százalékban állami tulajdonba került Főgáznál példát mutatnak, így ott "teljes fogyasztóvédelmi átvilágítást rendelnek el". (A felvetés azért különös, mert a Főgáz 51 százaléka és az ehhez társuló irányítási jogok eddig is a fővárosi önkormányzat tulajdonába tartoztak.)

"Lépéseket fognak tenni" a köbméterben mért, de Megajoule-ban kiszámlázott gáz kapcsán is. Kérdésünkre, miszerint a kormány és Németh Szilárd tavaly többször módosította a gázszámlaképet – így rákerült például a köbméter-adat is –, így nem érzik-e az ezzel kapcsolatos lakossági panaszokat saját bírálatukként is, Németh Szilárd úgy válaszolt: nem.

A sajtótájékoztatón lapunk tudósítása kapcsán – miszerint Németh Szilárd kollégáinak köze lehet egy általa kidolgozott szabályon nyerészkedő céghez –, újságírói kérdésre a rezsibiztos megismételte a lapunknak is adott válaszát: ez a kérdés nem érdekli. Egyszersmind hangoztatta, hogy ezt és egyes más, őt bíráló anyagokat is az ellene, illetve a rezsicsökkentés elleni támadásnak tekint.

A vizsgálatokat alapvetően a közmű- és a fogyasztóvédelmi hivatal végzi, a határidő "a lehető leghamarabb".

Németh Szilárd és Giró-Szász András részletekkel nem szolgált. Csak az biztos, hogy vizsgálat lesz
Németh Szilárd és Giró-Szász András részletekkel nem szolgált. Csak az biztos, hogy vizsgálat lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.