Erős kezdés után erős esés a BÉT-en

A világ tőzsdéi jellemzően mintegy 1,5 százalék körüli emelkedésben álltak még a reggeli órákban. Azóta elfogyott a lendület, s már csak a tegnapi záróárak környékén "ingáznak" a mutatók. A BUX viszont egy óta után kipukkadt, közel 3 százalékot esett.

Reggel mintha friss levegőhöz jutottak volna a világ tőzsdéi. Ezt lehetett mondani a nyitást követően órákban. A tegnapi drasztikus zuhanás után magyar idő szerint ma reggel már a távol-keleti tőzsdék is kicsiny vesztességet mutattak. Az európai börzéken ezzel szemben szinte örömködés zajlott - legalább is a szerdai fejlemények tükrében.

A londoni FTSE 1,7 százalékos növekedést mutatott 10 óra környékén, míg a CAC és a DAX 1,1 és 1,3 százalékkal állt a tegnapi záróértéke fölött. A jó hangulat a Budapesti Értéktőzsdén is érzékelhető volt, hiszen a BUX – ahogy tegnap alul – most felül teljesített. A index egy órával a nyitás után közel 2,8 százalékkal emelkedett.

A tegnapi nagy vesztesek – a felüggesztett két részvény – a Mol és a OTP akkor sokat ledolgozott veszteségeikből. Az olajipari vállalat papírjai valamivel több mint 5,2 százalékkal értak többet mint tegnap, míg a legnagyobb hazai banki papírjaiért pedig 4,8 százalékkal kellett többet adni mint szerdán este.

A pozitív hangulat azonban ismét gyorsan párolog. Az európai meghatározó tőzsdék délben már csak a tegnapi záróáraik körül mozognak, a párizsi tőzsde már közel egy százalékkal az alá is esett. A magyar tőzsde szépséges reggeli rózsaszín lufijából is elillant a levegő. Tíz órakkor még 2,7 százalékos emelkedést regisztrált a tőzsdei adminisztráció, amiből fél egyre 0,7 százalék maradt. Azaz roppant vilatilis a piac.

Ezt bizonyítja, hogy kettő óra környékén már ismét méretes eséseket is lehetett látni. A fájdalom az, hogy ismét a BUX-tűnik pofozógépnek. Az elsődleges mutató 16800 pont közelébe esett, amely mintegy 3,5 százalékos mínusz. Már az OTP és a MOL piacán sem lehet ok az örömre, immár közel 1,5 és 3 százalékos az értékvesztés. A reggeli órákat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a napon belüli csökkenés már megint megközelíti a 10 százalékot, hiszen akkor még például közel 5 százalékos pluszban volt az olajipari vállalat papírja.  

Délelőtt tíz órakor a svájci frankot 262,68 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 267,31 forint után. Szerda délelőtt a svájci frankot 263 forint alatt jegyezték azt követően, hogy kedden éjszaka új történelmi árfolyam rekordot állított be 273,43 forinton. Szerdán a frank árfolyama a nap túlnyomó részében 262-264 forint között mozgott, majd délután átmenetileg 268 forint közelébe emelkedett.

Szerdán este és csütörtök reggel a svájci jegybank több illetékese is újabb likviditásnövelő intézkedéseket helyezett kilátásba, egy héttel azt követően, hogy gyakorlatilag nullára csökkentette irányadó kamatcélját, növelte a piaci likviditást, illetve megfigyelések szerint nyíltpiaci beavatkozásokat is végzett.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.