Egyelőre nem tervezik jelzálogbank alapítását a pénzintézetek

Egyelőre nem tervezik jelzálogbank-alapítását az MTI által megkérdezett pénzintézetek: a Budapest Bank, a CIB Bank és a K&H Bank úgy nyilatkozott, hogy még nem döntött a kérdésben, vagy pedig más megoldásban gondolkodik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete szerint minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles 2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni. A magyarországi szabályozásban csak jelzálogbank (jelzáloghitelintézet) jogosult jelzáloglevelet kibocsátani, amellyel az MNB előírásai és a hosszú forrásokat igénylő eszköz-forrás gazdálkodás leghatékonyabban teljesülhetnek.

A lejárati eltérés csökkentése érdekében az MNB 2016. október 1-jén bevezeti a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatót. Addig az időpontig a jelzálogbankkal nem rendelkező intézmények jelzálogbankot alapíthatnak. Az Erste Bank Hungary augusztus 3-án már be is jelentette a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy 100 százalékos tulajdoni hányaddal, egyedüli alapítóként, magyarországi székhellyel jelzálogbankot alapít.

Az MTI kérdésére a K&H Banknál azt válaszolták, hogy a bank még nem döntött saját jelzálogbank alapításáról, de folyamatosan figyelik, mennyire felelnek meg a jogszabályi kötelezettségnek. A CIB Bank MTI-nek küldött írásos válasza szerint a pénzintézet egyelőre nem tervezi jelzálogbank alapítását, az érintett szabályozói követelményeknek való megfelelés érdekében más megoldásban gondolkodik. A Budapest Bank válaszában pedig azt írta, hogy még vizsgálja egy esetleges jelzálogbank alapításának kérdését.

Jelenleg három nagy pénzintézet jelzálogbankja működik a piacon: az OTP Jelzálogbank, az UniCredit Jelzálogbank és az FHB Jelzálogbank. Az MNB rendelete óta az Erste az első, amely létre akarja hozni saját speciális pénzintézetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.