Egyedi cserép az érintőképernyőről

Átadták a beton tetőcserepek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Mediterrán Magyarország Kft. másfél milliárd forintból felépített új gyárát a baranyai Bólyban.

Évente 12 millió betoncserép gyártására képes a bólyi Mediterrán Kft. ma átadott új üzemcsarnoka. Az érintőképernyőkön keresztül vezérelt, automatikus gyártósor lehetővé teszi, hogy az üzemben – a tömegtermelés mellett - egyedi  (egyetlen háznyi) megrendeléseket is teljesítsenek, felár nélkül. A most befejezett beruházás másfél milliárd forintba került, ehhez 440 milliót uniós támogatásból nyert el a cég.

A bólyi cég a hetven éves Mészáros Vilmos és családja tulajdonában van. A betoncserépgyártást még 1920-ban Mészáros apja kezdte el – kézi szerszámokkal - a szlovákiai Negyed községben. A családot 1947-ben áttelepítették Magyarországra, s a família Bólyban újraindította a kisipari termelést. A vállalkozás a kilencvenes évek közepén erősödött meg, s az akkor létrehozott Mediterrán Kft.-re épült az a cégcsoport, ami jelenleg három telephelyen – Bólyban, Kunszentmiklóson és a szlovákiai Farkasdon – összesen 200 ember foglalkoztatva 30 millió cserepet gyárt évente.

A múlt esztendőt 6,2 milliárdos árbevétellel záró cégcsoport kilenc országban értékesíti termékeit, a Magyarországon eladott beton-cserepek 35-40 százaléka náluk készül, s Szlovákiában piacvezető a Mediterrán. Az építőipart különösen sújtó válságot ez a cégcsoport is megérezte, a vállalkozás irányítói azonban úgy látják, hogy részben a most befejezett bólyi beruházásnak köszönhetően a Mediterrán növelheti árbevételét és hazai piaci részesedését. Tudni kell még, hogy a bólyi üzem 80 alkalmazottjának fizetése az iparban foglalkoztatott baranyaiak átlagkeresetének másfél-kétszerese, s itt a szalag mellett dolgozók bruttó bére  meghaladja a 250 ezer forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.