Egy százalék körüli növekedéssel számol a kormány

1,2 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,9 százalékos inflációval és 0,3 százalékos fogyasztásbővüléssel számol a kormány jövőre. Kisebb lesz a nyugdíjemelés is.

A 2009-es költségvetés tervezetében korábban meghatározott arányok nem lesznek tarthatóak, ezért a kormány még holnap az Országgyűlés elé terjeszti az átszámolt büdzsé javaslatot - jelentette be az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén Veres János pénzügyminiszter. Ebben a korábban tervezett három százalékos GDP növekedés helyett 1,2 százalékos bővüléssel számolnak. A kölségvetés hiányát az eddig tervezett 3,2-ről 2,9 százlékra szorítanák le.

Az inflációt 3,9 százalékosra tervezik (az eddig terv 4,3 volt), a lakossági fogyasztásbővülés mértéke pedig 1,9 százalékról 0,3 százalékra módosították. Hozzátette, a javaslatnak nincs olyan eleme, amely a 13. havi nyugdíj megszűntetését jelentené. Mint ahogyan az a hír sem igaz, mely szerint a kormány csökkentené az uniós támogatásokhoz szükséges hazai társfinanszírozás mértékét. Ez az adat nem változik az új javaslatban, sőt amennyiben szükséges, a tartalékokból segíti a társfinanszírozást. 

A kormány az ÉT ülésén 4-5 százalékos bruttó keresetnövekedésre tett javaslatot.

A költségvetést ma délután jelentik be, holnap pedig benyújtják a parlamentnek. A javaslat vitája a tervezettnél egy héttel később kezdődik, ám a zárószavazása december 15-én, az eredetileg meghatározott időpontban lesz. 
Mint azt Veres János mondta, nem tartja kizártnak, hogy év közben felül kell majd vizsgálni a büdzsét. Hozzátette, az új költségvetés nem a politika, hanem a szakma elvárásának tesz eleget. Az újra benyújtandó költségvetés új makrogazdasági paramétereiből sok minden következik. A kormány az elmaradó adóccsökkentés ellenére is bizonnyal több száz milliárd forinttal kisebb költségvetési bevételekkel számolhat, és alacsonyabb lesz a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások emelése a korábban bejelentett 5,6 százaléknál.

Gyurcsány Ferenc pénzügyi és befektetési szakértőkkel találkozott a Parlamentben
Gyurcsány Ferenc pénzügyi és befektetési szakértőkkel találkozott a Parlamentben

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.