Sorra buknak el a különféle adótervek

Az adócsomag megszavazásához közeledve egyre több módosító javaslatról derül ki, hogy csak a papírt pazarolták a képviselők, mert – gyakran azért hosszabb huzavona után – sem a kormány, sem a frakciójuk részéről nincs fogadókészség ezekre az indítványokra. De kinek éri meg a 40 százalékos eva?

Múlt pénteki értesüléseinknek megfelelően alakult az egyszerűsített vállalkozói adó sorsa a kormány és a Fidesz-frakció mai megbeszélésén: az adó egy évig még megmarad, mértéke azonban magasabb lesz nemhogy a jelenlegi 30 százaléknál, de egy képviselői módosító indítványban szereplő 35 százaléknál is.

Adóügyosztály

Akkor szakértők segítségével úgy becsültük, hogy 38-40 százalékos adómértéket állapíthatnak meg, mert ezen a szinten már nem éri meg evázni az adóalanyok többségének. A kormány ugyanis eddig eltökélt volt, hogy eltörli az evát, de a képviselői nyomásnak engedve inkább úgy alakítják a feltételeket, hogy azáltal minél kevesebb adóalanynak legyen értelme evázni.

A mai bejelentések alapján a 40 százalékos adómérték tűnik a legvalószínűbbnek. A jövő évi költségvetésben 179 milliárd forint eva-bevételt tervezett a kormány, amikor még nem volt szó az eva eltörléséről, sem a jelenlegi 30 százalékos kulcs megváltoztatásáról. Ez 600 milliárd forint adóalapot feltételez az evásoknál, de ebben már figyelembe vettük, hogy 2 százalékponttal 27 százalékra emelkedik az adóalapot növelő áfa (az ugyanis kezdettől fogva szerepelt a kormány tervei között).

A 600 milliárd megalapozottságát rontja viszont, hogy a kormány 1,5 százalékos GDP-növekedéssel tervezte a büdzsét, és bár erről még nem volt hajlandó lemondani, mind több jel utal arra, hogy inkább 0-0,5 százalék közötti bővüléssel kell számolni. A kormány egyébként nem számolt az eva növekedésével a 2012-es bevételi terveiben az 1,5 százalékos GDP mellett sem: az idei módosított előirányzat 180,1 milliárd forintot tartalmaz. Vélhetően arról van szó, hogy idén nem lesz meg a bevételi terv, erre utal, hogy a tavalyi hasonló időszakhoz mérten az időarányos teljesítés több mint 2 százalékkal rosszabbul áll.

Amennyiben mégis összejönne a 600 milliárdos adóalap, az után 40 százalékos adó mellett 240 milliárd forint folyhatna be – de csak abban az esetben, ha nem változik érdemben az evázók köre. Ez viszont szinte kizárt: ekkora adótétel mellett már csak a nagyon alacsony költséghányaddal működő vállalkozásoknak érheti meg az evában maradnia. A többiek vagy visszatérnek az szja, illetve a társasági adó alá, vagy befejezik tevékenységüket. Az egyéni vállalkozások például választhatják az átalányadózást: alapesetben 40 százalékos költséghányad mellett keletkezik jövedelmük, amely – az idén hatályos szabályok szerint – a 27 százalékos adóalap-kiegészítéssel az összevont adóalap részeként adózik.

Amint egy korábbi cikkünkben rámutattunk, a visszatérés nem lesz egyszerű a bevételi nyilvántartást vezető vállalkozásoknak, például egy betéti társaságnak. Egy eddig vissza nem vont képviselői indítvány ugyanis kiveszi a számviteli törvényből a visszatérésre vonatkozó, számviteli feladatokat taglaló részeket, így viszont nem világos, hogy kezdik el a 2012-es évet ezek a vállalkozások, ha nem kell leltárt és nyitó mérleget készíteniük.

Itt tehát bizonyosra vehető, hogy szigorúbbá válik a rendszer. Nem úgy más, nagy port felvert esetekben, mint a képviselők egy csoportja által javasolt közösségi közlekedési adó vagy a kormány által előterjesztett önkormányzati települési adó, amelyeket végül nem támogat sem a kormány, sem a kormánypárti frakció. Minden marad tehát a régiben, erre a sorsra jutottak a népegészségügyi termékdíjjal kapcsolatos, az adózói kört tágító tervek, valamint az építmény- és telekadó plafonjának bővítéséről szóló konkrét kormányzati javaslatok is (bár erről meg szokott feledkezni Selmeczi Gabriella szóvivő, aki szerint az ellenzéki pártok akarnak ingatlanadót, nem a kormány). Amivel meg kell barátkoznunk: a kormány támogatja a magánszemélyek kommunális adója felső mértékének évi 17 ezer forintra emelését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.