Egy nagyobb áfacsökkentésnek örülnének a húsosok

A húsipar képviselői szerint csak a 10 százaléknál alacsonyabb áfaszintnek lehet érdemi piactisztító hatása.

Üdvözölték a húsipar általunk megkeresett képviselői Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatát, miszerint csökkenhet a húsok, illetve hústermékek áfája. Mint ismeretes, a húsipar (de az élelmiszer-terméklánc más szereplői is) korábban gyakran hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a magas, 27 százalékos magyar áfaszint miatt itt ugrásszerűen megnőtt a feketeáru piaci részaránya, ami a legális - és ilyenformán drágább - alapanyagból dolgozó cégeket mára kilátástalan helyzetbe sodorta.

Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke elmondta: a kabinet konkrét javaslatát még nem látta, így azt sem tudni, hogy melyik jelenlegi kedvezményes áfasávba, a 18 vagy az 5 százalékosba sorolnák be a húst és a hústermékeket. Azt azonban az elnök leszögezi: az utóbbi egy év összes tanulmánya, érdemi piackutatása azt mutatja, hogy egyedül annak van értelme, hogy az áfaszintet legalább 10 százalékra vagy annál kissebb szintre csökkentsék - azaz kizárásos alapon az ötszázalékos áfakörbe kellene sorolni a húsokat. A 18 százalékra történő mérséklésnek azért nincs sok értelme, mivel ez is elég magas ahhoz, hogy adócsalásra csábítsa a feketéző cégeket. Éder Tamás szerint szakmai konszenzus van arról a piacon, hogy az ebbe az áfakörbe sorolt tejtermékeknél, UHT-tejeknél, péksüteményeknél továbbra is igen magas a feketepiac részaránya.

Hasonlóan látja ezt Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke, aki leszögezte: természetesen örülnek a bejelentésnek, ám úgy gondolják, hogy a 18 százalékra történő mérséklés hatása "eltűnne a piac szereplői között" - azaz a vásárló sem érezne érdemi árcsökkenést. Csorbai Attila ugyanakkor úgy gondolja, hogy az áfaszint érdemi, öt százalékra történő mérséklése érdemben látszana a fogyasztói árakon is, ami a kereslet, illetve a forgalom megugrását hozná. Ezzel együtt emelkedne a minőségi húsáru aránya is a piacon. Az 5 százalékos áfaszintnél gyakorlatilag megszűnne a feketézés is, mivel nem érné meg a csalásra berendezkedni.

A radikális áfacsökkentés nyomán az importtermékek - jelenleg 10 százalékos - piaci részaránya is mérséklődne. Különösen igaz lehet ez a tojásra. Csorbai Attila abban reménykedik ugyanis, a kabinet megfontolja, hogy az étkezési tojást is bevegye a kedvezményes áfával ellátott körbe. Szerinte ugyanis a tojásból származó áfabevétel amúgy is elenyésző, ugyanakkor egy ilyen csökkentés segítené az ágazatot, hogy nettó importőrből önellátóvá váljon.

Csökkenhet a húsok illetve hústermékek áfája
hús
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.