Egy lépésre a görög államcsőd

A piacok már gyakorlatilag kész tényként kezelik a görög államcsődöt. A hellén állampapírok törlesztésbiztosítása új világrekordot beállítva 2500 bázispontra nőtt, ami négyszer akkora mint a válság mélypontján, 2008 őszén Magyarország CDS-árazása volt.

Árfolyamrekordokon nyitották a kereskedési hetet Londonban a gyenge pénzügyi helyzetű valutauniós tagállamok államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói, tükrözve a perifériális euróövezeti országok adósságválságával kapcsolatos piaci félelmek erősödését.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben most első ízben 2500 bázispont - tízmillió euró görög adósságra évente 2,5 millió euró - fölé emelkedett. Ez világrekord CDS-díjszabás bármely szuverén adós esetében.

A CMA számítási modellje szerint a hétfőre kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg csaknem 90 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban. Hétfőn Portugália és Írország CDS-középárfolyamai 1160-1180 bázispont között mozogtak; ez az árfolyamsáv e két ország esetében ugyancsak rekord.

Magyarország államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói is drágultak, de továbbra is messze olcsóbbak, mint az adósság- és költségvetési válsággal küszködő euróövezeti országokéi. A CMA kimutatása szerint a hétfői londoni kereskedésben a magyar CDS-középárfolyam 316 bázispont környékén mozgott, vagyis egységnyi, tízmillió euró magyar szuverén adósságra jelenleg 316 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

Magyarország ezen a mércén valamivel kevésbé kockázatos adósnak számít Olaszországnál és Spanyolországnál is; az olasz CDS-kontraktusok éves árfolyama az irányadó ötéves futamidőre hétfőn 323 bázispont volt, a spanyol CDS-árazás 365 bázispont közelében járt.

A Markit nevű londoni piaci adatszolgáltató által a 15 legfejlettebb európai ipari gazdaság államadósságára kidolgozott iTraxx SovX WE index is emelkedett hétfőn, a kínálati oldalon 308 bázispont közelében járt, 8,5 bázispontos drágulással. Ez a súlyozott törlesztéskockázati biztosítási árfolyamátlag tavaly ilyenkor még 100 bázispont alatt volt.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A nemzetközi hitelminősítők jelenleg három euróövezeti tagországra - Görögországra, Írországra és Portugáliára - tartanak érvényben befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolásokat.

A CMA DataVision minap ismertetett új, második negyedéves összesítésében a világ öt, befektetői szempontból legkockázatosabb adós országa között szerepelt Görögország, Írország és Portugália. E három valutauniós ország a CMA DataVision listája alapján kockázatosabb adós volt az idei második negyedévben, mint Pakisztán, Argentína, Ukrajna, Libanon vagy Vietnám.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.