Egy évi globális GDP tűnt el

A világgazdaság egy teljes évi össztermékének (GDP) megfelelő összeggel zuhanhatott eddig a befektetési eszközök globálisan összesített értéke a pénzügyi válság miatt, írta egy banki becslést idézve a Financial Times hétfőn.

A pénzügyi termékek piaci értékvesztése meghaladhatta az 50 ezer milliárd dollárt; ez hozzávetőleg egy évi globális GDP-érték, írta a londoni gazdasági napilap az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) számításait ismertetve. A jelentés szerint Ázsiát "aránytalan mértékben" sújtották a tőkepiaci árfolyamzuhanások: Japánt nem számolva ezen a földrészen tavaly 9625 milliárd dolláros befektetési veszteséget okozott a piaci termékek áresése. E veszteség a japán gazdaságon kívüli ázsiai összesített GDP-érték 109 százalékának felelt meg.

A pénzügyi válság okozta hatalmas befektetési veszteségekre nagy londoni elemző házak is felhívták már a figyelmet.
A JP Morgan bankcsoport egy tavaly év végi felmérése szerint csak 2008 harmadik negyedévében az amerikai háztartások vagyona összesen 2800 milliárd dollárral, 4,7 százalékkal csökkent az előző negyedévről. A 2007 harmadik negyedévében mért addigi csúcshoz viszonyítva a háztartások összesített vagyonvesztése a tavalyi azonos időszak végéig 7100 milliárd dollár volt, ami azt jelenti, hogy egy év alatt a lakossági vagyon 11,1 százaléka veszett oda az Egyesült Államokban.

A JP Morgan becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben további négyezer milliárd dolláros összesített háztartási vagyonvesztést okozhatott az Egyesült Államokban a közvetlenül vagy befektetési alapokon keresztül birtokolt vállalati papírok folytatódó értékzuhanása.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.