Egy év alatt 7,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak áprilisban az előző havihoz képest ugyan 1,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbinál viszont 7,2 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Emelkedtek az értékesítési árak a gyógyszer-, a műanyag-, az építőanyag- és az élelmiszeriparban, de csökkentek a kőolaj-feldolgozásban, a járműgyártásban, valamint a fémfeldolgozásban.

Az ipari termelői árak áprilisban az előző havihoz képest ugyan 1,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbinál viszont 7,2 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az ipar belföldi értékesítési árai 0,9 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva.

Márciusban az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, tavaly márciushoz képest 9,1 százalékkal emelkedtek. Tavaly áprilisban 0,2 százalékos volt a csökkenés az azt megelőző hónaphoz viszonyítva, az egy évvel korábban mért értékhez képest pedig 6,3 százalékkal nőttek a termelői árak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai áprilisban 0,9 százalékkal csökkentek 2008 márciusához mérten. Emelkedtek az árak a gyógyszeripari és a vegyianyag, illetve az élelmiszer-ipari, valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipari ágazatokban. Tovább mérséklődtek ugyanakkor az árak a kőolaj-feldolgozásban, főként a földgáz árának világpiaci csökkenése eredményeként. Számottevő árcsökkenést regisztráltak a járműgyártásban, valamint a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásában.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai áprilisban az elmúlt havinál szerényebb mértékben, 0,9 százalékkal mérséklődtek, elsősorban a szabadpiaci villamosenergia-nagykereskedelmi árak változásának köszönhetően. Tizenkét havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a kohászat, fémfeldolgozás, illetve a járműgyártás ágazatok árai nőttek.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban 1,8 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető. 2008 áprilisához viszonyítva árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban, illetve a textil- és bőriparban. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt mindössze 0,3 százalékkal nőttek az árak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül áprilisban a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékos havi áremelkedés, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,8 százalékos, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban egy százalékos árcsökkenés jelentkezett. Az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb mértékű, 3,6 százalékos áremelkedés a fogyasztási cikkek gyártásánál volt megfigyelhető. A beruházási javaknál három százalékkal, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban két százalékkal nőttek az árak. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal csökkentek, 12 havi összehasonlításban 10,4 százalékkal emelkedtek.

A forint egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 3 százalékkal, a dollárhoz képest 4,2 százalékkal erősödött, a tavaly áprilisival összevetve az euróhoz mérten 16,3 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 38,9 százalékkal gyengült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.