Egy eurót kínálnak a magyar Raiffeisenért

Egy euróért, azaz 300 forintért kebelezné be az állami érdekeltségű Széchenyi Bank a Raiffeisen magyarországi érdekeltségeit. A napi.hu értesülései szerint az osztrák pénzintézet vezetése még kedden dönthet az ajánlatról.

A Raiffeisen International AG igazgatósága ma délután dönt arról, hogy eladja-e magyar leánybankját - az egyik ajánlatot a Széchenyi Kereskedelmi Bank tette – írja a napi.hu. A portál úgy tudja, a részben állami tulajdonban levő pénzintézet egy, azaz 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) ad a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átveszi az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt, vagyis az osztrákok "fájdalommentesen" tudnak kilépni az egyre kaotikusabb magyar bankrendszerből.

Kérdés, hogy ezek után mi kerülne a Széchenyihez és mi lenne a Raiffeisen-örökség terhes elemeinek sorsa. Az Indexnek nyilatkozó banki szakértők úgy vélték, elképesztően versenytorzító volna, ha az egészen aprócska Széchenyi Bank kimazsolázná a Raiffeisen nyereséges darabjait, és még a bankadót is megúszná. A Napi Gazdaság arról számolt be, hogy a bankadó megfizetése alól azonban csak úgy mentesülhet a Széchenyi Bank, ha nem a Raiffeisen egészét, csak annak egyes üzletágait, illetve állományait vásárolja meg, hiszen a bankadó alapja a 2009 végi korrigált mérlegfőösszeg.

Amennyiben az osztrákok az ajánlat elfogadása mellett döntenek, akkor a szerdai kormányülés szentesítheti az ügyletet. A két bank összeolvadása azonban így is hónapokat vehet igénybe, és szükség van a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére is.

A Portfolio adatai szerint a Raiffeisen 2012 végén 1545 milliárd forintnyi ügyfélköveteléssel rendelkezett, ebből 424 milliárd forint nem teljesítő. A bank eddig 259 milliárd forintnyi értékvesztést képzett ezekre a hitelekre. Ha azt feltételezzük, hogy a nem teljesítő hitelekből nem származik semmilyen megtérülése a banknak, a rossz hitelállomány pedig nem nő tovább, 164 milliárd forintnyi hitelezési veszteségtől menekül meg a tulajdonos (legalábbis a 2012-es adatok szerint), ha lényegében nulla forintért ad túl a bankon. E veszteségek mellett természetesen számos egyéb ráfordítása és bevétele is képződik a társaságnak, ám egyelőre jó ideig nem biztosítottak a nyereségtermelés körülményei – áll a pénzügyi portál cikkében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.