A reform nyitányát várja Washingtontól az EU

Kézzelfogható eredményeket vár a jövő heti washingtoni csúcstól az Európai Unió, amelynek állam- és kormányfői pénteken hosszú munkaebéd keretében megegyeztek abban, hogy közös álláspontot képviselnek, és szorgalmazzák a globális pénzügyi rendszer megújítását a súlyos pénzügyi válság után, egyben jelezték: az európai gazdaságok élénkítésére is minden eszközt bevetnek.

Öt fő elv köré csoportosította a francia elnökség a világ pénzügyi rendszerének átalakítására vonatkozó elképzeléseit, s ezen alapelvekben pénteken késő délután meg is egyeztek az állam- és kormányfők, akik kötetlen eszmecserére gyűltek össze Brüsszelben, hogy támogassák az unió elnökeként is fellépő Nicolas Sarkozy francia államfőt.

Az első és talán legfontosabb kezdeményezés - amelyet Sarkozy magával visz Washingtonba, ahol a húszak tartanak csúcsértekezletet november tizenötödikén -, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legyen az új rendszer központja, tevékenysége ne merüljön ki a válságkezelésben és az elemzésben, hanem játsszon megelőző, előrejelző szerepet, tegye átláthatóvá a viszonyokat, s őrködjék fölöttük.

A második pont: regisztrálják a hitelminősítő intézeteket, működésüket szabályozzák, módszereiket egyértelműsítsék.

A harmadik: a számviteli szabályok egységesítése. Különös tekintettel a banki eszközök piaci értéken való nyilvántartására és a tőkekövetelményekre. A lényeg: emelkedő piaci árfolyamok és banki eszközértékek idején a tőkekövetelményeket is növelni kell, hogy ezzel ellentétes folyamatok megindulása esetén ne ne kelljen nagy veszteségeket elszenvedni és egyben a hitelezést lényegében leállítani, ahogy az most történt.

A negyedik: egyetlen pénzügyi tevékenység és ország sem maradhat szabályozás és felügyelet nélkül. A gazdasági válsággal fenyegető pénzügyi krízisnek az egyik oka éppen az volt, hogy új banki papírokat megfelelő kockázatértékelés nélkül bocsátottak ki.

Az ötödik: a pénzintézeti vezetők javadalmazása hosszú távú értékteremtéshez kötődjön. A francia-európai javaslatok fontos további feltétele, hogy a washingtoni találkozót követő száz napban érdemi akciótervet dolgozzanak ki és fogadjanak el.

Az állam- és kormányfők a terített asztal mellett beszélték meg, miben értenek egyet, s ezt az álláspontot képviseli majd Sarkozy francia elnök az EU nevében a washingtoni csúcson. - A cél a következő válság megelőzése – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sajtónak. Hozzátette: reméli, hogy a decemberi rendes csúcstalálkozóra részletes terv készül a gazdasági élénkítésre. A magyar kormányfő szerint a három héttel ezelőtti brüsszeli csúcson elővezetett javaslatai mintha kezdenének beépülni a bizottsági tervekbe. Ezek a következők voltak: az EKB terjessze ki tevékenységét az eurózónán kívüli uniós tagországokra, kezeljék rugalmasabban a stabilitási paktum előírásait, és hatékonyabban és gyorsabban használják fel a kohéziós pénzalapokat.

A pénteki csúcs egyébként elkötelezte magát a gazdasági élénkítés mellett, s erről terv készül. Sarkozy a tanácskozás után elmondta: beszélt Bush amerikai elnökkel, Obama megválasztott elnökkel, Gordon Brown brit kormányfővel is. Az amerikai vezetők figyelmét is felhívta arra, hogy Európa egy nyelven beszél, szorgalmazza az összes nemzetközi intézmény reformját, s hogy a reform kötődjön az új globális kihívások kezeléséhez: az élelmiszerellátás biztonságához, a legszegényebb országok megsegítéséhez, a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a szabadkereskedelem fenntartásához, vagyis a dohai forduló sikeres befejezéséhez.

Az ebében Gyurcsány Ferenc azt hangoztatta: közös érdek, hogy a fejlett pénzügyi piacokról ne terjedjen át a válság a fejletlenebbekre, és sürgette, hogy a londoni újjáépítése bank és az európai beruházási bank bővítse tevékenységét az új tagállamokban és Kelet-Európában.

José Manuel BARROSO, az Európai Bizottság elnöke megérkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek nem hivatalos rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelbe
José Manuel BARROSO, az Európai Bizottság elnöke megérkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek nem hivatalos rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelbe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.