Egy arculcsapással ér föl az orosz gazdaság második negyedévi teljesítménye

Oroszország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben 10,9 százalékkal maradt el tavalyi második negyedévitől, közölték az orosz statisztikai hivatalban kedden.

Az eredmény rosszabb volt az elemzők által átlagosan várt 10,4 százalékos mínusznál. Díszes eredménnyel már az első három hónapban sem büszkélkedhettek Moszkvában, hiszen akkor a GDP 9,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt hónapban 6,5 százalékos visszaesésre rontotta előrejelzését az orosz gazdaság számára erre az évre a tavasszal jósolt, 6,0 százalékos mínuszról, de a jövő évi várakozását 1,5 százalékos növekedésre javította 0,5 százalékos pluszról. Az orosz kormány az IMF-becslésnél rosszabbra, 8,5 százalékos visszaesésre számít idén.

A megemelkedett kőolajárak, a megszilárdult rubel és más mutatók arra vallanak, hogy az orosz gazdaság túl van a legrosszabbon, habár a csökkenő bérekkel és lakossági hitelválsággal sújtott belső piac majd csak az év vége felé kezdheti ismét támogatni a növekedést a piaci elemzők szerint.

Mindenesetre az orosz feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója júliusra 48,4 pontra, tíz hónapon belül a legmagasabbra emelkedett a júniusi 47,3 pontról, közölték a mutatót kezelő VTB pénzügyi szolgáltatónál a múlt héten. A mutató, 50 pont alatti értékkel, tizenkettedik hónapja jelezte a teljesítmény csökkenését egyik hónapról a másikra, de a részmutatók közül az új megrendeléseké már pozitív területre ért: 51,5 pontra ugrott a júniusi 49,4 pontról, jelezvén, hogy az összteljesítmény csökkenése a végéhez közeledik.

A szolgáltatási beszerzőmenedzser-mutató viszont júliusra 48,5 pontra süllyedt a júniusi 49,7 pontról, amely kilenchavi csúcs volt, jelezvén a hazai piac nagy bizonytalanságát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.