Az FHB-é lehet a Takarékbank

Egyedül az FHB Jelzálogbank érdekeltségébe tartozó Magyar Takarék tett ajánlatot a takarékszövetkezeti szektort összefogó Takarékbankra.

A részben az FHB Jelzálogbank tulajdonában lévő, részben néhány takarékszövetkezet érdekeltségébe tartozó Magyar Takarék Zrt. adott csak be ajánlatot azon a pályázaton, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta írt ki a Takarékbank többségi részvénycsomagjára - tudta meg a Népszabadság. Amennyiben az állami vállalatok az ajánlat kiértékelése után érvényesnek és eredményesnek nyilvánítják a pályázatot, akkor a Takarékbank, és így közvetve a teljes magyar takarékszövetkezeti szektor az FHB-csoport érdekeltségébe kerül.

A cégbírósági adatok szerint a Magyar Takarékot tavaly májusban jegyezte be a cégbíróság, ám akkor még Alpendorf Management Zrt.-nek hívták. A társaságot idén januárban vásárolta meg Vida József, a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, a cég nevét ekkor változtatták meg Magyar Takarékra. Az FHB pedig csütörtök este, a Budapesti Értéktőzsde internetes oldalán közzétett közleményében jelentette be, hogy tulajdont szerzett a cégben. Az FHB részt vett a Magyar Takarék közgyűlése által elhatározott alaptőke-emelésben, és a névértéken 252 millió forintos február 3-ai befizetés teljesítésével 25 százalékos közvetlen részesedést szerzett a társaságban. Az FHB közleménye szerint a Magyar Takarék többségi tulajdonosai magyarországi szövetkezeti hitelintézetek.

Péntek reggel az MFB és a Magyar Posta közös értékesítési bizottsága mindössze arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyedüliként egy, a takarékszövetkezetek meghatározó többségével bíró jelentkező tett ajánlatot a Takarékbank állami tulajdonrészére a február 6-ai határidőig. A pályázati tájékoztató első részét három jelentkező vette át, közülük kettő fizette be az ajánlati biztosítékot és vette át a teljes pályázati tájékoztatót, s végül csak egy tett ajánlatot, ám, hogy ki, azt nem árulták el az állami vállalatok. A tájékoztatás szerint február 12-éig értékelik az ajánlatot, amelynek érvényessége esetén március 20-ig megtárgyalják, és megállapodás esetén meg is kötik a felek a részvény-adásvételi szerződést.

Értesülésünkkel megkerestük az FHB Jelzálogbankot, kértük, cáfolják vagy erősítsék meg információnkat, a pénzintézetnél azonban nem kívánták kommentálni a hírt. A tegnapi tőzsdei közleményben szereplő információn túl további tájékoztatást nem kívántak adni. Ugyanígy jártunk az MFB-vel is, megkeresésünkre csak az MTI-nek elküldött közleményt ajánlották figyelmünkbe. Az állami fejlesztési banktól kapott válasz szerint minden részletkérdés üzleti titok, ezért a közleményen túl nem áll módjukban felvilágosítást adni semmiről.

A kormány még tavaly decemberben áttekintette a szövetkezeti hitelintézeti szektor átalakításának helyzetét, és megállapította, hogy az átalakítás megfelelő ütemben halad, annak nyomán a pozitív változások visszafordíthatatlanok. Ennek alapján a szövetkezeti hitelintézeti szektor átalakításának helyzetéről, valamint az MFB-nek és a Magyar Postának a Takarékbankban fennálló részesedéseinek értékesítéséről 2013. december 17-én kormányhatározat született. E szerint az MFB és a Magyar Posta, mint kiírók nyilvános nemzetközi pályázaton értékesítik a TakarékBankban fennálló részvénytulajdonukat a legtöbbet ajánló befektetőnek. A kiírók 929 339 darab törzsrészvénnyel rendelkeznek, amely együttesen a TakarékBank 54,85 százalékos részvénycsomagját jelenti. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

A határozat arra is felhívta a kiírókat, hogy az értékesítési feltételek kialakításánál legyenek figyelemmel a banki szektorban a verseny élénkítésének szempontjaira, az európai jog követelményeire, a Takarékbank belső szabályaira, és az előbbiekre is figyelemmel a lehetőségek szerint a pályázati kiírás részesítse előnyben a takarékszövetkezeti szektor szereplőit.

Az MFB és a Magyar Posta az értékesítés előkészítésére, koordinálására és lebonyolítására közös bizottságot hozott létre tavaly december 20-án. A pályázati felhívás pedig az idén január 3-án jelent meg. A pályázat szabályai a hasonló nemzetközi pályázatok követelményeinek megfelelőek voltak, az értékesítési bizottság már decemberben leszerződött a folyamatot vezérlő nemzetközi tranzakciós és jogi tanácsadóval, az érdeklődőknek adatszoba állt rendelkezésükre, valamint menedzsmentinterjúkra is lehetőségük volt.

A kormány döntése alapján a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében (SZHISZ) az MFB fennálló részesedése nem kerülhet értékesítésre, így ezen a szervezeten keresztül a magyar állam a továbbiakban is kiterjedt szabályozási és szabályzatalkotási jogokkal rendelkezik majd a szektorban.

A szektor szempontjából a szervezet döntő jelentőségű intézményvédelmi feladatokat lát el, és meghatározó szerepet játszik a szektor szavatoló tőkével történő ellátásában. Az MFB-nek az integrációs szervezetben fennálló részesedése az állami befolyás és a hosszú távú stabilitás záloga, ezért azt nem értékesítik - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.