Egy 'jó' folyószámlával sokat spórolhat

Évente 20-30 ezer forintot is meg lehet spórolni, ha igényeinknek megfelelő folyószámlát és bankkártyát választunk, és ezeket tudatosan használjuk - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője.

A szakember ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy péntektől - a hitelek díjai és betétek kamatai mellett - már folyószámlák és bankkártyák költségeit is össze lehet hasonlítani a BankRáció weboldalán.

Rámutatott: csak azzal évi 4-5 ezer forintot lehet megtakarítani, ha dombornyomott helyett elektronikus bankkártyát választ az ügyfél. Az internetes oldalon közölt adatokból ugyanis kiderül, hogy az elektronikus bankkártyák díja jellemzően évi 1-2 ezer forint, miközben a dombornyomottaké 4-20 ezer forint között mozog - fűzte hozzá.

Véleménye szerint még jelentősebb a két kártyatípus letiltási díja közötti különbség: míg az a dombornyomottaknál 10 ezer forintba kerül, addig az elektronikusoknál 1-2 ezer forinttal megúszható. A BankRáció.hu szakértője ennek kapcsán kitért arra, hogy ha a tulajdonos nem biztos benne, hogy elveszett a kártyája, akkor célszerűbb a napi felvételi limitjét telefonon nulla forintra módosítani, amíg meg nem győződik az elvesztéséről.

Gergely Péter elmondta: még több pénzt lehet spórolni a készpénzfelvételeken, például nem érdemes postán pénzt felvenni, mert az legalább annyiba kerül, mint a bankautomaták használata. Emellett a kártyát kibocsátó bank készülékeinél sokkal olcsóbban lehet pénzhez jutni, mint más szolgáltatókéinál. Akik gyakran vesznek fel készpénzt, érdemes olyan folyószámlát választaniuk, amelyiknél havonta 1-2 alkalommal díjmentes ez a szolgáltatás - tette hozzá.

A szakértő szerint jelentős mértékben megnövelheti a számla- és kártyahasználatot a bankkártyás vásárlásokhoz kapcsolódó sms-ek díja. Ezek az sms-ek ugyan többnyire csak 20-40 forintban kerülnek, de már napi 1-2 vásárlásnál havi ezer forint körüli költséget jelentenek.

Azoknak, akik gyakran vásárolnak bankkártyával, Gergely Péter azt javasolja, olyan csomagot válasszanak, amelyiknél havi fix díja van az sms-értesítéseknek. Az értesítésekről azonban szerinte nem érdemes lemondani, mivel segítségükkel azonnal meg lehet tudni, ha a kártyát illetéktelenül használja valaki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.