Egy hajszállal tovább drágulhat a gázolaj

Jövő hét szerdán legfeljebb a gázolaj drágulhat maximum két forinttal - véli a GKI Energiakutató a hét tőzsdei folyamatai alapján.

Jövő héten csak a gázolaj drágulhat, az is legfeljebb két forinttal - közölte előrejelzésében a GKI Energiakutató. Ebben már figyelembe veszik a május 27-i kétforintos benzináremelést is. Így a benzinár 350, a gázolajé 344 forint körül alakulhat átlagosan literenként.

A szakértők azért gondolják mindezt, mert a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 0,2 százalékkal olcsóbb lett, míg a gázolajár 2,2 százalékkal nőtt. Emellett a tárolt benzin mennyisége az Egyesült Államokban kissé csökkent, Európában jelentősebben emelkedett. A gázolajkészlet-szintek minkét fontos piacon csökkentek.

Eközben a francia sztrájkhullám igen erősen érinti a finomítókat. Sok benzinkút nem tud már üzemanyagot eladni Franciaországban, de a helyzet valamit javult a hét végére, mivel rendőri segítséggel eltávolították a torlaszokat a készáruraktárak és vezetékek területéről. Az importüzemanyag mennyisége megnövekedett és a kormány felszabadította a biztonsági készleteket is. Összességében a sztrájk nem okozott olyan mértékű áremelkedést, mint amekkorát a piaci kereskedők vártak.

A dollár 282,2 forint körül ingadozott, több mint másfél forinttal, 0,6 százalékkal kellett többet adni érte, mint egy héttel korábban. A dollárerősödés csak mérsékelte az olajáremelkedést.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 8, a gázolaj ára 10 százalékkal csökkent. Az átlagkereset emelkedése folytán most 19 százalékkal több benzint és 22 százalékkal vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.