Egy generációs lemaradásban a magyar vállalatok

Hatalmas lemaradásban vannak a magyar nagyvállalatok a felhőszolgáltatásokra történő átállásban. Rengeteg még mindig ragaszkodik a saját szerverhez és a saját alkalmazásokhoz. Annak ellenére, hogy a felhőben nagyobb a mobilitás és a rugalmasság, tehát a hatékonyság is.
Miközben az átlagos magánfelhasználó már szinte mindent – levelezés, dokumentumok tárolása és szerkesztése, naptár – a felhőben csinál, valamint a kisvállalkozások jelentős része is erre alapozza üzletmenetét, a nagyobb cégek a régiónkban ódzkodnak ettől a megoldástól. Leginkább azért, mert nem tudják, ki milyen garanciát vállal az adataikra, valamint élénken él bennük a „közös lónak túros a háta” tapasztalat.

A saját infrastruktúrával kombinált felhőszolgáltatás iránt egyre élénkebb a nagyvállalati érdeklődés – derül ki a Microsoft adataiból. Az informatikai forradalom e vívmánya a közép-kelet-európai régiót jócskán késleltetve éri el. Magyarországon jelenleg a felhőt használó vállalatok 8 százalékos aránya az uniós átlag felét sem éri el, míg a legelőrébb járó nyugat-európai országok mutatójának alig negyede. A felhőszolgáltatások jelentős költségmegtakarítást és kifinomultabb funkcionalitást jelentenek a cégeknek, ami végső soron jobb mobilitást és hatékonyságot hoz a mindennapi üzletmenetbe. A baj csak az, hogy számos cég ragaszkodik saját, jól megszokott megoldásaihoz, ráadásul félti az adatait.

A nagyvállalatok és az állami szektor képviselői elsősorban adatbiztonsági irányelvek miatt ragaszkodnak a saját szerverpark üzemeltetéséhez, vagy a saját országukban lévő adatközpont közbeiktatásához – mondta Michael Newberry, a Microsoft nagyvállalati adatközpontokért felelős regionális vezetője. Erre lehet megoldás az egyedi hibrid-felhő szolgáltatás. Főként a nagyvállalati szektorban mutatkozik igény az olyan hibrid megoldásokra, amelyekben az ügyfél továbbhasznosíthatja meglévő szerverparkját, viszont jelentős költségelőnyt könyvelhet el.

Az amerikai székhelyű, de magyar alapítású LogMeIn egyszerre használ tisztán felhőalapú, hibrid és saját infrastruktúrán alapuló megoldásokat. – A fejlesztői és tesztrendszereinket a Microsoft Azure Pack segítségével, a saját szerverinfrastruktúránkon építettük fel, ötvözve a felhő és a helyi rendszerek előnyeit. Emellett egyre több feladatra vesszük igénybe az Azure felhőszolgáltatásait is. Így sok feladatra kiválaszthatjuk a számunkra legideálisabb megoldást, legyen az akár privát, akár publikus felhő – mutatta be saját példájukon a hibrid felhő előnyeit Palatinus Gábor, a cég IT-vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.