Erre figyeljen, ha családi adókedvezményt igényel

Ideje kiváltani gyermeke adóazonosító jelét – akkor is, ha még csak alsó tagozatos, így egyhamar aligha indít önálló vállalkozást, és munkát sem vállal a közeljövőben. Valójában nem is a gyereknek kell ez az újabb plasztikkártya, hanem a családi adókedvezményt igénybe venni kívánó szülőnek.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény idei évtől hatályos rendelkezése értelmében a családi adókedvezmény a 2015-ös évről szóló adóbevallásban csak akkor érvényesíthető, ha az eltartottak adóazonosító jele szerepel a nyilatkozaton. Eddig ehhez elég volt egy írásbeli nyilatkozatot tenni a jogosultságról, amelyben a gyermek neve mellett csupán a lakcímét kellett megadni. Ám ez most megváltozott, az adóazonosító nélkül érvénytelen a nyilatkozat. Átmeneti rendelkezésként az idei évben az adóelőlegpapíron ezt még nem kellett megtenni, de jövőre már ott is fel kell tüntetni az adatok között.

Az új rendelkezés különböző erővel sújt le a szülőkre. A legjobb helyzetben a 2008. december 8-a után született gyermekek szülei vannak. Nekik ez nem okoz majd túl sok fejtörést, hiszen az anyakönyvi kivonattal együtt a gyerek adóazonosító jelét is létrehozzák, az ezt tanúsító kártyát néhány hónappal később postázza az adóhatóság (NAV). A 2006. január elseje után születetteknek is könnyebb a dolguk. Nekik – szüleiknek – ugyan nem küldték ki automatikusan a kártyát, de a hatóság legalább „generált” számukra egy adóazonosító jelet, amit most egyszerűen le kell kérdezni.

A többieknek viszont irány a NAV ügyfélszolgálata. A 2005. december 31-e előtt születetteknek ugyanis se adókártyájuk, se adóazonosítójuk. Az igényléshez a megfelelően kitöltött nyomtatvány mellett – alig néhány oldalas a kitöltési útmutató –a gyermek lakcímkártyája és születési anyakönyvi kivonata szükségeltetik. A 14 év felettieknek személyi is kell, bár ők szülői meghatalmazás birtokában maguk is intézkedhetnek. Időigényes, ám az életben való beváláshoz elengedhetetlen tapasztalatokkal kecsegtető szünidei program. Ráadásul ingyenes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.