Egészségipari központ épül a Pécsi Ipari Parkban

Az ország egyik legmodernebb kutatási és innovációs központja épül fel a baranyai megyeszékhelyen: a biotechnológiával, gyógyszertannal és egyebek mellett egészségügyi informatikával foglalkozó Pécsi Egészségipari Innovációs Központ 3 milliárd forintból 2011-re készül el.

Brányi Endre, a megvalósításra létrehozott projektcég, a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ (PEIK) Zrt. igazgatósági tagja szerdán, Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta: a társaság terveihez a közelmúltban másfél milliárd forint európai uniós pályázati forrást nyert.

Hozzátette, az 5700 négyzetméter összterületű épület kivitelezése idén nyár végén kezdődik a Pécsi Ipari Parkban. Az építkezés mintegy 2 milliárd forintba kerül, további 1 milliárd forintot berendezésekre, speciális laborok kialakítására, eszközök beszerzésére költenek, kiváló feltételeket teremtve ezzel az orvosi biotechnológiai, géntechnológiai, gyógyszerészeti, s egyebek mellett élelmiszeriparhoz kapcsolódó diagnosztikai termékek kutatásához, előállításához, piacra juttatásához. projektcégben a pécsi önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem, a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamintkutató-fejlesztő vállalatok vesznek részt.

Kéri István, a PEIK igazgatóságának elnöke arról szólt, hogy a központ fő célja hidat képezni a vállalkozások, a piaci igényeken alapuló termékfejlesztés és a kutatói szféra között, kiszolgálva a gyártói, forgalmazói megrendeléseket. A PEIK feladata ezen kívül a marketingfeladatok ellátása, a piaci igények folyamatos követése, közvetítése, a befektetői körökből származó pénzeszközök keresése, az egyes projektek finanszírozása, a régiós innovációs kapacitás minél optimálisabb kihasználása.
A társaság elnöke fontosnak nevezte, hogy a 18 biotechnológiai kis- és középvállalkozás alkotta klaszter, a felépülő özpontban helyet kapó Biotechnológiai Innovációs Bázis szövetségre lépjen a Dél-Dunántúl többi szereplőivel, köztük egyetemi kutatóhelyekkel, egészségügyi intézményekkel, cégekkel, önkormányzatokkal civilszervezetekkel. Szavai szerint ennek eredménye hosszabb távon a lakosság egészségi állapotának javítása, a betegségek megelőzése, kezelése, a munkaképesség helyreállítása lehet.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.