Egészségesnek nyilvánította a párt a kínai bankrendszert

A kínai bankrendszer túlnyomórészt egészséges, ezért a pénzügyi rendszer előző években kezdett reformjának folytatódása várható az új kínai vezetés alatt is – mondták a Kínai Kommunista Párt jelenleg is zajló XVIII. kongresszusán részt vevő pénzügyi vezetők.

A bankrendszer túlnyomórészt egészséges, a kockázatokat kézben tartja a vezetés – fogalmazott Sang Fu-lin, a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) elnöke a hétvégén. A banki kölcsönök nem koncentrálódnak magas kockázatú befektetések köré, a legtöbb hitelnek pedig jelzálog-garanciája van – tette hozzá Sang.

A CBRC vezetője a bankok rossz hiteleinek állományát illetően – amit az elemzések gyakran az egyik legnagyobb veszélyforrásként emlegetnek – úgy fogalmazott: azok szintje alacsony, átlagosan az egy százalékot sem éri el. A jövőbeli irányokról szólva Sang azt mondta: a célok közt szerepel a bankrendszer fokozott megnyitása a magánbefektetők előtt.

Csou Hsziao-csuan, a jegybank kormányzója a lehetséges kockázati források észlelésének fontosságát emelte ki, külön figyelmeztetve a hivatalos bankrendszeren kívüli, úgynevezett árnyékbankrendszerből eredő veszélyekre. Ez az árnyékgazdaság vagyonkezelési termékek, valamint magánfinanszírozási csatornák formájában Kínában is jelen van.

A kínai vezetés gazdaságpolitikájáról szólva úgy fogalmazott: a döntéshozók alaposan tanulmányozták a gazdaság lassulásának okait, és megtették a szükséges lépéseket a növekedés stabilizálása érdekében. A jövőt illetően a jegybanki kormányzó elismerte: a gazdaság fellendítéséhez a jelenleginél rugalmasabb makrogazdasági szabályozók szükségesek.

Az ország pénzügyi szektorának vezetői, valamint a négy legnagyobb, többségi állami tulajdonban lévő bank vezetője a XVIII. pártkongresszushoz kapcsolódóan tartott közös sajtótájékoztatóján a pénzügyi rendszer és a kamatlábak további liberalizálásának fontosságát és a folyamat felgyorsításának szükségességét hangoztatta, emellett a kínai valuta, a jüan nemzetközi gazdaságban és kereskedelemben betöltött nagyobb szerepe mellett érvelt. Az előző évtizedben kezdődött reformok az új kínai vezetés alatt is folytatódnak majd – hangzott el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.