Egészségesebb ebéd Budapesten
Kispest, Kőbánya és Pesterzsébet, valamint az önkormányzati intézményekben a közétkeztetést biztosító Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. csatlakoznak elsőként a Mintamenza Programhoz Budapesten. A kerületek polgármesterei, a közétkeztető társaság vezetői, és Prohászka Béla, a program szakmai koordinátora írták alá a belépésről, illetve az együttműködésről szóló megállapodást. Kispesten minden óvodában és általános iskolában elindul a Mintamenza, Kőbánya és Pesterzsébet pedig kísérleti jelleggel összesen hat közintézményben vezetik be a programot.
A Békés megyéből 2010-ben indult program célja, hogy a csatlakozók bővítsék a közétkeztetésbe bevont nyersanyagok körét, új ételsorokat alakítsanak ki, valamint egészséges, lehetőleg helyi kistermelők és vállalkozók által előállított alapanyagokat használjanak - áll az aláírásról szóló közleményben. A szerződés értelmében a Mintamenza Program szakmai vezetése konzultációs lehetőséget kap az érintett óvodák és iskolák menüsorainak összeállításában. A tanácsadás kiterjed az ételek és étlapok értékelésére, a felhasznált alapanyagok ellenőrzésére is.
„A közétkeztetési reform szükségességét jelzi, hogy alig néhány héttel a Mintamenza budapesti meghirdetését követően egyszerre három kerület lép be a Programba. Túlzó elvárásokat azonban nem szabad támasztani ebben a fázisban” – figyelmeztet a program szakmai koordinátora, Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács.
A most induló szakmai együttműködés első eredményeit április végén, május elején érzékelhetik majd először a csatlakozó közintézményekben. Addig azonban akár egy év is eltelhet majd, mire az önkormányzatok, az óvodák és iskolák vezetőivel, a közétkeztetést biztosító társasággal, valamint a szülőkkel közösen kialakítják a Mintamenza kereteit és feltételeit.
A közétkeztetés megújítása a három kerületben összesen több mint 5200 gyermeket érint.A felek az együttműködés során azt is megvizsgálják majd, hogy a közétkeztetésre fordított normatív támogatás mennyiben elégséges az egészséges étrend kialakítására, és ennek tükrében változtatásokat is javasolnak majd a döntéshozóknak.