Egészséges vállalkozás - kispesti óvodák és iskolák menzáit újítják fel

Mintegy 230 millió forintért újítják fel a kispesti általános iskolákban és óvodákban a menzák konyháit.

Az országszerte közel százezer adag étel kiosztásáért felelős Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. és a kispesti önkormányzat által kötött tízéves szerződés szerint a vállalkozás finanszírozza a kispesti iskolák és óvodák (Vass Lajos Általános Iskola, Puskás Ferenc Általános Iskola, Eötvös József Általános Iskola, Bolyai János Általános Iskola) konyháinak modernizálását és az ott lévő 5000 gyermek mindennapi étkeztetését.

A teljes felújítási munkálatok várhatóan 2015-ben fejeződnek be és 230 millió forintba kerülnek majd, melyet az önkormányzat 10 év alatt részletekben fizet vissza a vállalkozásnak. A visszafizetési idő lejárta után pedig a konyhák az önkormányzat tulajdonába kerülnek át.

A felújított konyhák azért fontosak, mert az ételt helyben készítik el, így frissebb, egészségesebb lesz, mint ha szállítanák, továbbá olyan ételeket is meg lehet főzni, amik a szállításból kifolyólag eddig nem kerülhettek az ebédlők asztalaira - mondta Vargáné Achátz Zsuzsanna, a vállalkozás szakmai igazgatója. Elmondása szerint az alapanyagok és az ételek előállítását fedező rezsiköltségek ugyanannyiba kerülnek, mint kész adagok egy központi konyhából való szállíttatása. Az alapanyagok beszerzéséért is a kft. felelős: elsősorban magyar termelőktől vásárolnának, de a nagy áruházaktól is lehetőség szerint magyar árut szereznének be. Mivel a termelői beszerzés területi alapon működne, az alapanyagok szállítási költsége se kerülne sokba.

A menüt dietetikusokkal egyeztetve az Étkezési Bizottság állítja össze, figyelembe véve a napi kalóriaszükségletet és a gyerekek ízlését - mondta Gajda Péter, polgármester.

Mihály András, önkormányzati képviselő úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat segíti a szülőket, támogatva finanszírozza a kisiskolások 40 százalékának napi háromszori étkeztetését.

Legelsőként a Vass Lajos Általános Iskolát újították fel: a fél évig tartó munkálatok során 52,5 millió forintból cserélték ki az épület egy részének elektromos hálózatát, fűtését, szellőztetését, nyílászáróit, burkolatait és fedezték kifestését. Az 1200 gyerek étkeztetését biztosító konyhatechnikai berendezések 12 millió forintba kerültek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.