Egész olcsó az üzemanyagunk

Az első félévi üzemanyagár-zuhanás közepette a hazai gázolajár térségi helyezésében pont ellentétes irány bontakozott ki: míg januárban a behozhatatlan Ukrajna kivételével még nálunk volt a második legolcsóbb a gázolaj a térségben, addig februárban már volt olyan nap, hogy a termékért nyolc ország sorában itt kellett a legtöbbet adni – derül ki a Magyar Autóklub által közzétett adatokon alapuló számításainkból.

Benzinárunk is a drágábbak közé került, bár Romániába, Szlovákiába és Szlovéniába még így sem volt tanácsos benzinért átruccanni. Míg benzinárunk pénteken a térség harmadik legolcsóbbjának számított – Ukrajnán kívül csak Szerbia előzi meg –, addig gázolajunk Ukrajna után a második legolcsóbb, erős versenyben Ausztriával.

Az elmúlt évek meglepetése, hogy míg Ausztria tartósan az olcsóbbak közé sorolt, addig Románia ma már jellemzően a drágábbak közé tartozik. Az elmúlt fél évben pedig az abszolút elsőségét évekig tartó Szlovákia került a középmezőnybe, s az eddig az olcsóbbak közé sorolt Szerbiában a legdrágább a dízel. Horvátországban most több mint tíz százalékkal drágább a benzin, a dízelért pedig mintegy öt százalékkal többet kell fizetni.

Venezuela azért messze lenne
Venezuela azért messze lenne
Kurucz Árpád / Archív

A vizsgált 36 európai állam közül Magyarországon a 13. legolcsóbb a benzin és a gázolaj is. A legkedvezőbb áron, literenként 177, illetve 171 forintért Oroszországban juthatunk a két üzemanyagfajtához, a második legolcsóbb Ukrajna, a bronzérmes a Kanári-szigetek, ám ez a 333 forintos benzin sok hasznot nem hoz. A negyedik-ötödik helyezett Bosznia-Hercegovina, illetve – a gázolajban harmadik legolcsóbb – Macedónia viszont elérhető kocsival.

Mindkét üzemanyagfajta olcsóbb a letteknél, észteknél vagy a lengyeleknél, de benzinben Csehország, gázolajban pedig Spanyolország ver ránk pár forinttal. Görögországban 35, a dobogós Olaszországban, Norvégiában és Hollandiában pedig közel 40 százalékkal többet kell fizetni a benzinért, mint nálunk. A gázolaj dobogósai közül Norvégiában és Olaszországban közel 30 százalékkal drágább a termék, de Nagy-Britannia hozzájuk képest is nagyon elszállt, ott közel 45 százalékkal drágább a dízel.

Világviszonylatban Magyarország is a közlekedni vágyó polgárairól sok pénzt legomboló gazdag államok közé tartozik. A GlobalPetrolPrices.com július 20-i benzinárkimutatásában a világ 174 országa közül Magyarország a 40. legdrágább helyezést érte el, míg dízelben 172 állam sorában a 39. legdrágábbak vagyunk. Olcsóbb nálunk Argentína, Dél-Korea, Kuba – mintegy ötödével – Kína.

Még ennél is kedvezőbben mérik a naftát Brazíliában, Ausztráliában, jellemzően az afrikai és közép-ázsiai térségben, az USA-ban – ahol egy liter 225 forint –, az öböl menti államokban – ahol 50-100 forintot kérnek egy literért –, valamint az örök nyerő Venezuelában, ahol 5 forint 70 fillér egy liter benzin. A világlista élén szintén a már említett európai államok állnak, de a kétes értékű elsőség Hongkongot illeti 560 forintos literárral.

Dízelben hasonló a sorrend: a sort a második legolcsóbb Líbiánál tizedével olcsóbb Venezuela vezeti literenként 2 forint 80 filléres dízeltarifával. A Norvégia és az Egyesült Királyság uralta élbolyba Izrael is bekerült 510 forintos literárral.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.