Ecostat: a hazai nagyvállalati elitnek csökkent a jövőbe vetett bizalma

Megtorpant az Ecostat konjunktúra indexeinek emelkedése júniusban a korábbi hónapok javulása után - közölte a kutatóintézet legfrissebb felmérésében.

A TOP-100 nagyvállalati körben a bizalmi index a májusi 64,5 százalékról 55,8 százalékra mérséklődött. A kis-és középvállalatok konjunktúra indexe júniusban szinten maradt, 61,9 százalék volt. A hazai vállalkozások bizalmi trendje mélypontját vélhetően februárban érte el, azóta a cégek üzleti várakozásai átmeneti visszaesésekkel javulnak, a múlt évi csökkenő tendencia enyhén emelkedőre váltott - fogalmaz az Ecostat.

A lakosság bizalmi mutatói májusban kezdtek emelkedni, az összefoglaló index értéke 8,2 százalékponttal volt kedvezőbb az áprilisinál, a júniusi emelkedés pedig meghaladta a 12 százalékpontot, 85,4 százalék lett. A kutatóintézet szerint a hazai gazdálkodó szervezetek és a lakosság üzleti várakozásainak kedvező elmozdulásából arra lehet következtetni, hogy az új kormány működésének első időszakában hozott válságkezelő intézkedések hazai és nemzetközi viszonylatban némi bizalomerősödéshez vezettek.

A második negyedévben a nagyvállalatok önbevallásai szerint termelésük összességében visszaesett, 42 százalékuk teljesítménye nem változott, 52 százalékuké csökkent. A cégek mindössze 6 százaléka tudta növelni teljesítményét, a fele az előző havi értéknek.

Júniusban a TOP-100 vállalatcsoport veszített az előző hónapok növekvő derűlátásából, a következő negyedévben teljesítménynövekedésben a cégek 22 százaléka bízik, várakozásaik szerint 43 százaléknál a termelés visszaesik, 35 százalékuknál szinten marad. A belföldi kereslet növekedésében viszonylag szűk vállalkozói kör, a cégek 12 százaléka bízik, csökkenő igényekkel 34 százalékuk számol. A nagyvállalatok fejlesztési elkötelezettsége júniusban az előző hónapokhoz képest kismértékben javult, a mutató értéke azonban továbbra is alacsony, 40 százalék. A vállalkozások lanyha beruházási ambícióit alátámasztják a legfrissebb rendelésállományi adatok.

Júniusban a kis- és középvállalatok rövid távú üzleti várakozásai az előző hónaphoz képest érdemben nem változtak. A kkv-k júniusi visszajelzései alapján negyedéven belül 13 százalékuk tudta növelni termelését, 36 százalékuknál nem változott az értékesítés volumene. Csökkenő teljesítményről a májusi értékkel egyezően a cégek fele számolt be. A következő negyedévben a hazai vállalatok egyötöde teljesítménye bővülésében, 45 százalékuk szinten maradásában bizakodik. Termelése csökkenését a vállalkozások 36 százaléka prognosztizálja.

A létszámleépítést tervező cégek hányada 5 százalékponttal alacsonyabb, mint májusban volt, mértéke 36 százalék.
A hazai vállalatok fejlesztési ambícióiban pozitív fordulat nem várható. A fokozódó gazdálkodási, pénzügyi nehézségeknek kitett szektor mindössze egynegyede tervezi új beruházás indítását a következő egy évben. A kiemelt nemzetgazdasági ágak konjunktúra-indexe 2009 júniusában 32,2 százalék, valamivel alacsonyabb az előző havi értéknél, és kissé magasabb az első öt havi átlagnál.

Az Ecostat lakossági konjunktúra-indexének valamennyi részmutatója növekedett, vagy stagnált. A háztartások jóval kedvezőbben ítélik meg pénzügyi helyzetük alakulását és a nemzetgazdaság egészének várható tendenciáit, mint 2-3 hónappal korábban.

A kutatóintézet felmérése szerint negatívan értékeli a lakosság a nemzetgazdaság múlt évi folyamatait. Javult viszont a hazai gazdaság jövő évre várt tendenciáiról alkotott véleménye. Az index értéke júniusban 87,2 százalék, ami 20,7 százalékponttal magasabb a májusinál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.