EBRD: a magyar kilátások javulnak

Az eddig vártnál lassabb lesz a közép- és kelet-európai térség idei és jövő évi kilábalási üteme, elsősorban az orosz gazdaság gyenge teljesítménye és a változatlanul lanyha euróövezeti aktivitás miatt, a magyar gazdaságban ugyanakkor "meglepő" ütemű élénkülés tapasztalható - állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban ismertetett idei harmadik regionális előrejelzésében.

Az EBRD ennek megfelelően valamelyest rontotta a működési területének egészére adott idei és 2014-re szóló GDP-előrejelzéseit, a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisait ugyanakkor jelentősen javította. A felzárkózó európai gazdaságok reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank térségi átlagban - a működési terület országai közé nemrég felvett, átalakuló arab országokat is beleszámítva - most 2 százalékos GDP-növekedést vár 2013 egészére. Az előző, májusban összeállított EBRD-becslésben 2,2 százalékos idei növekedési előrejelzés szerepelt ugyanerre a térségre. Az EBRD 2014-re vonatkozó régiós növekedési prognózisát 3,2 százalékról 2,8 százalékra vette vissza.

Magyarországon ugyanakkor a bank 0,5 százalékos, illetve 1,2 százalékos idei és jövő évi GDP-bővülést vár. Az előző EBRD-előrejelzésben 2013-ra még 0,8 százalékos visszaesés, 2014-re 0,9 százalékos növekedés szerepelt.

Más nagy londoni házak az utóbbi időszakban szintén javították a magyar gazdaság növekedési kilátásaira adott előrejelzéseiket.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai minap ismertetett új prognózisukban közölték: felülvizsgált adatkövető számítási modelljük az idei harmadik negyedévre 2,7 százalékos, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített negyedévi összevetésű GDP-növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban a ház által eddig várt, ugyanígy kalkulált 1,5 százalékos negyedéves bővülés helyett.

A JP Morgan londoni elemzői az idei év egészére az eddigi 0,5 százalék helyett 0,6 százalékos gazdasági növekedést jósolnak Magyarországon, 2014-re szóló GDP-növekedési előrejelzésüket pedig 1,8 százalékról 2 százalékra emelték. A ház elsősorban a magyar járműszektor termelésének robusztus fellendülésével, az üzleti hangulat javulásával, valamint a párhuzamos költségvetési és monetáris ösztönzéssel indokolta a felülvizsgálatot.

A hétfőn ismertetett új EBRD-prognózis Magyarországgal foglalkozó részében a bank elemzői úgy fogalmaznak, hogy a magyar gazdaságban "meglepő és üdvözlendő" ciklikus fellendülés zajlik. Az EBRD szakértői szerint a javulás elsődleges hajtóerejét az állami infrastrukturális beruházások jelentik, ugyanakkor a reálbérek növekedése nyomán valamelyest erősödött a hazai fogyasztás is. 

Mindez véget vetett a tavalyi éven végighúzódó, kettős mélypontú recessziónak, bár a magyar gazdaság teljesítménye még mindig csak a 2009 elején mért szinten van - áll az EBRD hétfői elemzésében.

A bank véleménye szerint középtávon a hitelkiáramlás folytatódó zsugorodása és a közmű-szolgáltatói szektorral kapcsolatos, egyre nagyobb befektetői bizonytalanság gyengíti a magyar gazdaság trendnövekedési - vagyis az inflációs nyomás erősödésének kockázata nélkül, hosszabb időtáv átlagában elérhető GDP-bővülési - rátáját.

Az EBRD szerint valószínűtlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja hatékony lehet a befektetők iránt "barátságosabbá" váló - és így a hitelkeresletet is ösztönző - magyar gazdaságpolitika híján.

A működési térség egészére adott, az előzőnél borúlátóbb prognózist a bank elsősorban a régió legnagyobb gazdasága, Oroszország várhatóan jelentősen gyengülő teljesítményével indokolta. Az EBRD hétfői előrejelzése szerint az orosz gazdaság növekedési üteme az idén mindössze 1,3 százalék lesz a tavaly mért 3,4 százalék után, és jövőre is csak 2,5 százalékra gyorsul vissza.

Az orosz gazdaság lassulása az EBRD szerint tovagyűrűző hatást gyakorol a kelet-európai és a kaukázusi térség teljesítményére is.

A bank szerint emellett a működési régió egészének növekedési kilátásai továbbra is nagyban függnek az euróövezeti fejleményekről. Az euróövezettel kapcsolatos borúlátó forgatókönyv jórészt nem változott az utóbbi két évben; ez a változat azzal számol, hogy az adósságválság kiterjed a valutaunió legnagyobb központi gazdaságaira, több európai nagybank fizetésképtelenné válását okozva. Egy ilyen fejlemény esetén az anyabankok gyorsítanák a finanszírozási források kivonását az EBRD működési területének gazdaságaiból, recesszióba sodorva a felzárkózó európai térség nagy részét.

Az EBRD hétfői előrejelzése ugyanakkor hangsúlyozza, hogy e forgatókönyv ma már kevésbé tűnik valószínűnek, mint két évvel ezelőtt.

A bank szerint viszont nőtt annak a kockázata, hogy Kína és általában a nagy felzárkózó gazdaságok növekedése a vártnál is nagyobb mértékben lassul. A kínai gazdaság növekedése az elmúlt évtizedben mért 8-10 százalékos ütemekről máris 7,7 százalékra csökkent 2013 első háromnegyed évének teljesítménye alapján, és erősödnek az aggályok banki és nem banki szektorokból kiáramló hitelek gyors bővülésével, a kínai pénzügyi szektor eszközminőségével kapcsolatban.

Az euróövezeti helyzet esetleges markáns romlása vagy a kínai gazdaság "kemény landolása" valószínűleg elhúzódó piaci viharokkal és igen negatív átgyűrűző globális gazdasági hatásokkal járna, lassítva a fejlett és a felzárkózó térség növekedését egyaránt - hangsúlyozza hétfői elemzésében az EBRD.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.