EBRD-támogatás az algyői földgáztároló befejezéséhez

Újabb jelentős, 200 millió euró értékű magyarországi befektetésről döntött a héten az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatósága. E szerint hozzájárulnak az algyői gáztározó befejezéséhez.

Szerdán már alá is írták a MOL-lal kötött, a Szőreg-1 gázmezőn készülő földalatti stratégiai földgáztároló befejezését lehetővé tévő hitelszerződést. A projekt futamideje nyolc év. Mint erről a Népszabadságot Andor László, a bank Magyarországért is felelős igazgatósági tagja és Kevin Bortz, a természeti erőforrások osztályának vezetője tájékoztatta, az algyői mezőn 2010. január 1-jén átadandó tározó nemcsak a magyarországi gázellátás igényeit elégíti ki, hanem Horvátországhoz, Szerbiához, Romániához és Bosznia-Hercegovinához való földrajzi közelsége folytán az egész régió energiabiztonságát fokozza.

Kevin Bortz elmondta, hogy az EBRD különös jelentőséget tulajdonít az energiaellátás biztonságát szolgáló befektetéseknek, az energia kitermelése, szállítása és elosztása területén egyaránt. Több tranzakciót készül megvalósítani annak érdekében, hogy Közép- és Délkelet-Európa lakossága nagyobb védelmet élvezzen esetleges energiasokkokkal szemben. Erőfeszítései középpontjában áll a diverzifikáció, és kétségtelen, hogy a bankot nyugtalanították az elmúlt években a gázszállításban különböző okokból előfordult fennakadások, a lakosságot is érintő korlátozások. A 2009 januári események, amikor Oroszország az európai országokba Ukrajnán keresztül vezető teljes földgázellátást leállította, csak újabb ösztönzést adtak a pénzintézetnek, hogy befektetési projekteken keresztül tegye lehetővé a térség kiszolgáltatottságának csökkentését.

A Szőreg-1 stratégiai gáztároló 2010 január 1-je után legalább 45 napra tudja napi 20 millió köbméter csúcsigénybevétel mellett is biztosítani a folyamatos ellátást. Április 1-jétől kezdve pedig a stratégiai tartalékképzésen túl kereskedelmi célokat is ki tud majd elégíteni. Mindez fokozza a magyar energiapiac versenyképességét. Kevin Bortz emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb forgalmat lebonyolító magyar vállalat régi partnere az EBRD-nek. Az 1994-es első, sikeres együttműködés óta tartó üzleti kapcsolat alapján magától értetődőnek tűnt, hogy amikor a globális hitelválság közepette megnehezültek a finanszírozási feltételek, illetve a kereskedelmi bankoktól származó forrásokat a vállalatnak más kötelezettségek teljesítésére is kell fordítania, a MOL újra igénybe kívánta venni az EBRD nyújtotta hatékony befektetési támogatást.

Az algyői gáztározó egyébként viszonylag gyorsan kialakítható, és előnye nem pusztán az átmeneti fennakadások kiküszöbölésében rejlik, hanem a gázár hullámzásait is képes kiegyenlíteni. Azaz amikor az árak, rendszerint nyáron, alacsonyabbak, érdemes a hatalmas, 1,2 milliárd köbméteres kapacitást feltölteni, majd télen magasabb áron értékesíteni.
Andor Lászlótól megtudtuk, hogy a bank igazgatóságát a projekt elfogadása során kedvezően befolyásolta a magyar kormánynak a januári energiaválság idején mutatott szolidaritása, a Szerbiának, Bosznia-Hercegovinának, illetve Horvátországnak nyújtott gyors gázellátási segítség.

Lapunknak arra a kérdésére válaszolva, vajon a döntéshozókat nem nyugtalanítja- e a MOL ellentmondásos tulajdonosi struktúrája, Andor kifejtette: alaposan meg kellett vizsgálni, milyen kockázatot jelent a Szurgutnyeftegaz több mint 21 százalékos részesedése. Az EBRD aggodalmát enyhítette az a körülmény, hogy a szabályok értelmében a tisztázatlan háttérrel rendelkező új részvényes nem szerezheti meg a MOL-ban az ellenőrzés jogát

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.