Ebből még baj lehet: zuhan a német üzleti hangulat

Áprilisban a vártnál jóval nagyobb mértékben, 36,3 pontra zuhant a ZEW üzleti hangulatindexe.

Áprilisban a vártnál jóval nagyobb mértékben, 36,3 pontra zuhant a márciusi 48,5 pontról a ZEW üzleti hangulatindexe - közölte kedden a német gazdaságkutató intézet. Elemzők 42 pontra számítottak, vagyis a csökkenés jelentős meglepetés, különösen annak fényében, hogy az index öt hónapja először csökkent.

- A gazdasági hangulat romlása összhangban van a vártnál rosszabbul alakuló gazdasági mutatókkal - mondta Clemens Fuest, a ZEW elnöke. Az amerikai gazdaság fellendülésének erejébe vetett hit megrendülése, a kínai gazdaság lelassulása és az eurózónát továbbra is fenyegető válság vetette vissza a mutatót - vélik elemzők.

Hatása lehetett még a japán jegybank agresszív monetáris könnyítése nyomán megindult jengyengülésnek is. - Németország abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy kivitelének összetétele nagyon hasonló Japánéhoz, és az export a következő negyedévekben erősebben meg fogja szenvedni a gyenge jent - vélik az elemzők.

Noha a német gazdaság lassú növekedésnek indult 2013-ban, a megkérdezett gazdasági szereplők továbbra is reménykednek, hogy a nyár közepén a globális kereslet emelkedése nyomán gyorsabban bővülhet a GDP. Ezt mutatja, hogy a jövőbeli várakozásokat tükröző index továbbra is jóval a 23,5 pontos történelmi átlag fölött van.

A jelenlegi gazdasági helyzet megítélése azonban erősen romlott, az index 9,2 pontra esett a márciusi 13,6 pontról, noha elemzők azt várták, hogy 14 pontra emelkedik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.