EB: átcsúszik jövőre a magyar programok elfogadása

Jövő év első hónapjaira csúszik át a magyar operatív programok hivatalos bizottsági elfogadása, viszont 2014. december 31-én „elfogadásra kész programoknak" számítanak majd – mondták pénteken bizottsági források a BruxInfo.hu-nak. A néhány hónapos csúszás pozitív következménye, hogy három helyett négy év áll majd rendelkezésre Magyarország számára a kohéziós források lehívására.

A Bizottságnál megerősítették, hogy a kormány által ősszel véglegesen benyújtott operatív programokat idén már nem fogja tudni hivatalosan elfogadni a Bizottság. Ám Corina Cretu regionális politikai biztos maximálisan elkötelezett amellett, hogy a hiányzó OP-k legkésőbb jövő év elején megkapják a zöld jelzést a testülettől.

Jó hír a rossz hírben, hogy értesülések szerint a magyar programok formálisan 2014. december 31-én „elfogadásra kész programoknak" számítanak majd, aminek az a gyakorlati következménye, hogy bár 2014-ről 2015-re csúszik át a pénzügyi kötelezettségvállalás, az hivatalosan az idei évi büdzsé "továbbgördítésének" számít, és mint ilyen nem teszi szükségessé a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keret módosítását. Másfelől a késés annyiban még kedvező is lehet Magyarország számára, hogy 2017 vége helyett 2018 lesz az a végleges határidő, ameddig a jóváhagyott OP-k által finanszírozott projektek számláit be kell tudni nyújtani kifizetésre az Európai Bizottsághoz, különben forrásvesztésre kerül sor.

Az idén jóváhagyott programok annyiban járnak jobban a jövőre átcsusszanóknál, hogy az előbbiek esetében a kötelezettségvállalás mellett az előleg kifizetése is megtörténik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.