E.ON+RWE: összeállt az atompáros

Egyesíti erejét a német energetika két zászlóshajója, hogy közösen építsenek atomerőműveket Nagy-Britanniában. Az RWE és az E.ON meglepő és hirtelen jött barátságának első gyümölcse egy Angliában bejegyzett vegyesvállalat.

A magyar energiapiac két meghatározó külföldi szereplője Nagy-Britanniában közösen szövögeti terjeszkedési terveit. Az RWE és az E.ON 50-50 százalékos arányban szállt be abba a vegyesvállalatba, amely több atomerőmű építését tűzte ki célul a Brit-szigeteken - írja a Reuters. Utóbbiak összteljesítménye 6 gigawatt lenne - a paksi létesítmény kapacitásának háromszorosa -, s üzembe állításukkal fel lehetne gyorsítani a brit kormány által már jóváhagyott nukleárisreaktor-selejtezési programot.

Wulf Bernotat, az E.ON vezérigazgatója méltatta a kormány döntését, hogy a zéró károsanyag-kibocsátású, azaz a globális felmelegedést nem fokozó atomerőművek építésében látja a jövőt. Meleg szavakkal emlékezett meg a legnagyobb otthoni versenytárs, a mostani partner, az RWE szakmai felkészültségéről, tapasztalatáról. A beruházásokhoz megfelelő partnert talált magának az E.ON - kedveskedett Bernotat.

Nem maradt adós a bókokkal az RWE sem. Andrew Duff, az atomenergetikai részleg vezérigazgatója egyenesen ideális partnernek nevezte az E.ON-t, hangsúlyozva, hogy ők ketten remekül kiegészítik majd egymást.

Németországban mindkét cég rendelkezik atomerőművekkel, ám hazai pályafutásuknak 2021-ben vége szakad, addigra kell ugyanis az utolsó reaktort is üzemen kívül helyezniük egy politikai döntés eredményeként. A nagy-britanniai közösködésnek egyszerű oka is van: a páros együttes tőkeereje jelentősen megkönnyíti a költségigényes projektek finanszírozását.

Az E.ON a reaktorépítésekhez partnerként tavaly már megnyerte magának a francia Arevát és a német Siemenst, ám a most alakult közös cég más alvállalkozókat is bevonhat - ha azt jónak látja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.